Syrien fornægter beviser på massedrab med sarin-gas: 'Det er falskneri'

En ny rapport fra FN dokumenterer, at Syrien stod bag giftgasangrebet i Khan Sheikhoun, hvor 87 mennesker blev dræbt.

87 mennesker blev dræbt, da det syriske regime ifølge FN angreb byen Khan Sheikhoun med nervegassen sarin. (Foto: © Ammar Abdullah, Scanpix)

Det er forfalskning af sandheden.

Sådan lyder det fra det syriske udenrigsministerium, efter at en ny rapport dokumenterer, at det var det syriske regime, der stod bag angrebet med nervegassen sarin den 4. april. Rapporten er udarbejdet af FN og Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben, der har undersøgt brug af kemiske våben i Syrien siden efteråret 2014.

Angrebet fandt sted på byen Khan Seikhoun, og flere end 87 personer blev dræbt. Ifølge rapporten blev nervegassen brugt i forbindelse med en bombe fra et fly.

Men den og de foregående rapporter fra organisationerne giver det syriske styre med præsident Bashar al-Assad i spidsen ikke meget for.

- Syrien afviser kategorisk indholdet af rapporten. Rapporten og den, der kom før den, er en forfalskning af sandheden og skævvrider den præcise information om, hvad der skete i Khan Sheikhun, skriver det syriske udenrigsminsiterium i en udtalelse.

Seneste i en række gasangreb

Det er langt fra første gang, at Assad-regimet har anvendt gas i angreb på oprørskontrollerede byer. FN har dokumenteret brug af kemiske våben 33 gange i løbet af den syriske borgerkrig, der brød ud i 2011. Ifølge FN har Assad-styret stået bag 27 af de angreb.

Derfor kommer det heller ikke bag på USA's FN-ambassadør, at skylden for brugen af giftgas i Khan Sheikhoun ender hos Bashar al-Assad og hans styrker.

- Rapporten bekræfter, hvad vi længe har vidst er sandheden. Gang på gang ser vi uafhængig bekræftelse af, at Assad-regimet bruger kemiske våben. Og på trods af de rapporter, ser vi stadig lande, der forsøger at beskytte regimet. Det må slutte nu, siger USA's FN-ambassadør, Nikki Haley.

Rusland, som er allieret med Assad-regimet og permanent medlem af FN's Sikkerhedsråd, mener ligesom Syrien ikke, at rapportens konklusioner kan bruges til noget.

Den russiske viceudenrigsminister, Sergei Ryabkov, mener, at der er fejl i metoden bag rapporten, og at der er blevet brugt skævvredne vidneudsagn.

Men at ignorere beviserne i rapporten er det samme som at vise, at man målrettet tilsidesætter respekten for det internationale samfunds normer, mener Nikki Haley.

- Sikkerhedsrådet er nødt til at sende en tydelig besked om, at brugen af kemiske våben ikke vil blive toleret og må fuldt ud støtte arbejdet med uafhængige efterforskere. Lande, der ikke gør det, er ikke bedre end de diktatorer og terrorister, der bruger kemiske våben, siger hun.

Gas fra Nazityskland

Nervegassen sarin blev udviklet i Nazityskland i 1938 og bliver klassificeret som et masseødelæggelsesvåben.

Det er nervesystemet, der bliver angrebet af gassen, og ofrene for den oplever i første omgang løbende næse, øjne der løber i vand, at pupillerne formindskes. Herefter kommer der symptomer som opkast og diarré, før sarinen giver kramper og indåndingsbesvær for til sidst at tage livet af ofrene ved kvælning.

Det var netop sådan, at 87 mennesker mistede livet i Khan Sheikhoun i april, da den oprørskontrollerede by blev angrebet klokken 6.30 en tirsdag morgen.

Obamas røde linje

Det mest opsigtsvækkende giftgasangreb fandt sted i august 2013 i byen Ghouta - en forstad til Syriens hovedstad, Damaskus. Op mod 1.500 personer blev dræbt, da raketter med nervegassen begyndte at regne ned over byen.

Angrebet bliver betegnet som det værste angreb med kemiske våben siden krigen mellem Iran og Irak i 1980'erne.

På det tidspunkt sad Barack Obama som præsident i USA, og han havde tidligere sagt, at hans "røde linje" i forhold til Syrien ville få ham til at se anderledes på konflikten.

Demokraternes lederskab i Kongressen var klar med en resolution, der skulle give Obama tilladelse til en afgrænset militær intervention i Syrien.

Men resolutionen blev aldrig stemt igennem, og i stedet landede der en aftale mellem USA, Syrien og landets allierede Rusland om at opgive alle sine kemiske våben. USA med Obama i spidsen rettede aldrig angreb mod syriske styrker.

Det gjorde den nuværende præsident, Donald Trump, derimod. Da indbyggerne i Khan Sheikhoun blev ramt af giftgasangrebet i april, sagde præsidenten, at det overskred en masse linjer for ham.

- Når man dræber uskyldige børn, uskyldige spædbørn, med en kemisk gas, der er så dødelig. Folk var chokeret over at høre, hvilken gas det var. Det overskrider mange linjer, mere end bare røde linjer, sagde han.

Den 7. april kom det så. USA affyrede 57 missiler mod en syrisk militærbase ved den syriske by Homs. Seks syriske soldater blev dræbt i angrebet, som Rusland har kaldt et brud på internationale konventioner og en aggression mod en suveræn stat.