Syrien: Kulde rammer flygtninge hårdt

Barsk vintervejr har ramt Syrien, hvor flere hundredetusinde flygtninge kryber sammen i teltlejrene.

Børn varmer sig ved ild i den syriske by Aleppo. Temperaturerne i Syrien er en del steder under frysepunktet. (Foto: © MUZAFFAR SALMAN, Scanpix)

Mellemøsten oplever i øjeblikket en usædvanlig hård vinter med temperaturer under frysepunktet, storme og vedvarende regn.

Vintervejret går særligt ud over de hundredretusinder af mennesker, som er flygtet fra den brutale og snart to år lange borgerkrig i Syrien.

DR Nyheders journalist Michael S. Lund har for netop været i Syrien for at besøge en flygtningelejr. Han befinder sig nu i Tyrkiet og melder om meget barske forhold for flygtningene.

- Jeg besøgte en lejr, hvor der bor omkring 12.000 flygtninge, og de bor altså i telte. Jeg så børn, der gik rundt i bare tæer i sandalerne, selvom det er frostgrader om natten. Folk fryser, og de har kun lige akkurat mad nok til at overleve, siger Michael S. Lund.

Folk dør i brændende teltene

De internt fordrevne flygtninge kæmper en brav kamp for at holde varmen, men nogle gange bliver de for ivrige. Det har skabt tragedier i lejrene.

- Der er folk, der er døde, fordi de har tændt ovne inde i deres telte, som jo er lavet af nylon. Og så er der gået ild i nogle af dem, og flere børn er omkommet. Der er også smitsomme sygdomme, der breder sig i disse lejre, siger Michael S. Lund.

Nødhjælpsorganisationerne har mere end svært ved at følge med udviklingen i Syrien i øjeblikket. Ifølge Michael S. Lund er der flere årsager.

- De flygtninge, jeg besøgte, havde håbet at flygte her til Tyrkiet, hvor forholdene er bedre. Men Tyrkiet har lukket grænsen for flygtninge i øjeblikket, fordi de ikke har kunnet bygge nok nye lejre til de mange, mange flygtninge, der kommer ud fra Syrien, siger Michael S. Lund og tilføjer:

- Andre steder er det simpelthen ikke muligt for nødhjælpsorganisationerne at køre ind i Syrien, fordi der finder farlige kamphandlinger sted i mange områder i Syrien.

Meteorologer lover lidt varmere vejr

Enkelte flygtninge har valgt at satse og tage hjem til deres byer, fordi de ganske enkelt hellere vil risikere at blive ofre for bomber end at leve under de nuværende forhold i flygtningelejrene.

De kommende dage vil temperaturerne fortsat være under frysepunktet i nattetimerne i de nordlige dele af Syrien. Et langtidsvarsel lover dog lidt varmere vejr.