Tema Krigen i Syrien

Syrien: Nærområderne har behov for langt mere hjælp

FN beder om det dobbelte af, hvad der blev brugt på Syrien-krisen sidste år ved international konference i London i dag.

Najwa er syrisk flygtning og bor i flygtningelejr i Jordan med sine børn.

Man kan ikke begynde et rigtigt liv med sin familie i lejrene. Sådan lyder det fra Najwa, som er en af de mange flygtninge, der bor og lever i en flygtningelejr i Jordan, hvor hun kom til med sine børn i 2014.

- Uden elektricitet og basisfornødenheder har min familie og jeg mange problemer her, siger Najwa i et interview til den kinesiske tv-station CCTV.

- Mange syriske familier som min er ved at være udmattede over stadig at leve det her ustabile liv flere år efter vi flygtede fra vores hjem i Syrien, siger hun.

Jordans konge beder om hjælp

En af dem der skal håndterer presset fra de mange flygtninge er kong Abdullah af Jordan. Han er nu ude og bede det internationale samfund om hjælp.

- Den mentale tilstand hos det jordanske folk er ved at nå kogepunktet. Jordanerne lider, fordi de ikke kan finde job og har svært ved at få plads i uddannelse og sundhedssystemet på grund af de mange flygtninge, siger han i et interview til BBC News.

Seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale studier, Helle Malmvig forstår godt, at Jordans konge beder om hjælp.

- Både Libanon og Jordan er rigtig små lande, som også har politiske og sikkerheds politiske udfordringer selv. De har taget i millionvis af syrere. Så de lande er simpelthen ved at knække sammen under den byrde, siger hun.

Der mangler både mad og skolegang

Helle Malmvig understreger, at de penge der blev lovet til Syrien-konferencen sidste år, langt fra var nok.

- De beløb, der blev lovet på sidste års doner-konference, nåede slet ikke igennem. Der er simpelthen stadig mangel på helt basale ting som mad, vand og medicin men også nogle af de mere vigtige ting, som at børn kan gå i skole eller lignende er slet ikke tilstrækkelige, siger hun.

- Det er også noget af grundet til, at vi har set de her massive flygtninge strømninger fra Jordan, fordi forholdende har været så dårlige, siger Helle Malmvig.

Og nu vil Jordans kong Abdullah altså have hjælp til at klare presset fra de mange flygtninge, der strømmer ind over grænsen fra nabolandet Syrien.

- Det internationale samfund har bedt Jordan om at kæmpe i den gode sags tjeneste sammen med vores kollegaer rundt omkring i verden, og vi har aldrig sagt nej. Nu beder vi om jeres hjælp. I kan ikke sige nej til os denne gang, siger han