Syrien støttede angreb på ambassade

Demonstranterne, som angreb Danmarks ambassade i Damaskus i 2006, havde grønt lys fra Syriens regering.

(Foto: © Louai Beshara, Scanpix)

Det officielle Syrien støttede angrebet på Danmarks ambassade i 2006 i forbindelse med karikaturkrisen, viser amerikanske dokumenter, som er offentliggjort af den norske avis Aftenposten.

Syriens premierminister Mohammed Naji Otri instruerede ifølge dokumenterne "stormufti sheik Hassoun til at udsende et direktiv med en kraftig ordlyd, som skulle bruges ved fredagsbønnerne i moskeerne i Damaskus uden at lægge begrænsninger for, hvilket sprogbrug der skulle anvendes".

Offentliggjort i Norge

Sådan hedder det i et telegram, der blev sendt fra den amerikanske ambassade i Damaskus.

Hjemmesiden Wikileaks har fået fat på dokumentet, som så er offentliggjort af den norske Aftenposten.

Oplysningerne i telegrammet kommer fra en af de mest indflydelsesrige sunnimuslimske ledere i Damaskus, men hans navn er ikke nævnt.

Videre hedder det, at den syriske regering "tillod optøjer til at fortsætte i en længere periode".

Den sunnimuslimske leder sagde ifølge telegrammet, at Syrens regering med optøjerne ville sige til Vesten: "Det her er, hvad I får, hvis vi tillader ægte demokrati og tillader islamister at regere".

Islams ære

Men samtidig ønskede regeringen at vise, at den "beskytter islams ære".

Optøjerne i Damaskus kom under urolighederne, der prægede store dele af Mellemøsten i vinteren 2006 som følge af Jyllands-Postens karikaturtegninger af islams profet Muhammed.

Den 4. februar 2006 angreb demonstranter den danske Damaskus-ambassade og stak ild til den. Ved samme lejlighed blev også Norges ambassade angrebet.

I øvrigt betalte Syrien i 2007 en erstatning på godt en halv million kroner til Danmark for ødelæggelserne.

/ritzau/AFP