Syriens regering vil have afklaret beskyldninger om kemisk angreb

Ifølge den russiske regering er der ingen tegn på, at der blev brugt kemiske våben i angrebet.

Et barn bliver her behandlet efter lørdagens angreb i Douma. (Foto: Handout . © Scanpix)

Blev der brugt kemiske våben i det dødelige angreb, som lørdag ramte den syriske by Douma?

Det er spørgsmålet, som flere af verdens lande, heriblandt Rusland og USA, i disse dage strides om.

Det har nu fået den syriske regering til at invitere Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben, OPCW, til byen for at undersøge beskyldningerne nærmere.

Udenrigsministeriet i Damaskus har ifølge det statslige nyhedsbureau, Sana, bedt OPCW om at "sende et hold fra dets fact-finding mission til at besøge Douma og efterforske anklager i forbindelse med den påståede brug af kemiske våben der".

Og den invitation har OPCW efterfølgende takket ja til, oplyser organisationen selv.

I går lød det fra den amerikanske regering, at der efter alt at dømme var blevet brugt kemiske våben under angrebet.

- De symptomer, som Douma-ofrene har - og som er blevet indberettet af troværdige læger og fagfolk, og som er synlige på billeder og videoer på de sociale medier - svarer til de symptomer, som man får af en kvælningsgift eller en lignende nervegift, lød det fra det amerikanske udenrigsministerium.

Magnus Corfixen, der er indsatsleder for Red Barnets aktiviteter i den syriske hovedstadsforstad Ghouta, kunne ligeledes fortælle, hvordan nødhjælpsorganisationens samarbejdspartnere havde fundet børn og voksne, som efter alt at dømme var blevet kvalt under angrebet.

- De har fundet folk med fråde om munden og børn, som har været blå i huden. Der er tegn på, at de er blevet kvalt, sagde han til DR Nyheder.

Russerne afviser beskyldninger

Men det afviste den russisk regering, der er allieret med det syriske styre, efterfølgende.

Ifølge et russisk militærlægehold, som havde været på besøg i den syriske by, var der nemlig ikke blevet fundet symptomer på kemisk forgiftning blandt de patienter, som det tilså i byen.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, fordømte i går angrebet, og han sagde samtidig til pressen, at den russiske præsident, Vladimir Putin, muligvis bærer et ansvar for angrebet.

- Hvis han gør, vil vi reagere meget, meget hårdt. Alle kommer til at betale en pris. Det vil både han og alle andre, sagde præsidenten og understregede, at USA's reaktion på angrebet vil kommen inden for ét til to døgn.

- Om det er Rusland, om det er Syrien, om det er Iran eller om det er dem alle sammen, så finder vi ud af det. Og vi vil kende svaret ret snart, lød det fra præsidenten.

Den russiske præsident advarede efterfølgende mod "provokation og spekulation" om det formodede kemiske angreb.

Og den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, har bedt om en uafhængig FN-undersøgelse af angrebet.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, krammer her sin syriske kollega, præsident Bashar al-Assad. (Foto: SPUTNIK © Scanpix)