Syriens styre beskyldes igen for at bruge giftgas: Tåbeligt, når Trump er ved magten

Det amerikanske udenrigsministerium slår fast, at der er blevet brugt klorgas i et angreb i Syrien.

Det syriske regime optrappede sine bombardementer i Idlib i foråret for at drive oprørsgrupper ud af provinsen. (Foto: ABD EL-AZIZ QITAZ © AFP or licensors)

Det syriske styre anført af præsident Bashar al-Assad har igen brugt giftgas i et angreb i det krigshærgede land. Sådan lyder meldingen fra det amerikanske udenrigsministerium.

- Jeg meddeler hermed, at USA har konkluderet, at Assad-regimet har brugt klor som et kemisk våben den 19. maj, siger USA's udenrigsminister, Mike Pompeo.

Fire personer blev såret i angrebet, der var rettet mod en oprørsgruppe i Idlib-provinsen i det nordlige Syrien.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har to gange tidligere reageret på forlydender om brug af kemiske våben ved at angribe militærbaser i Syrien.

- Taget i betragtning af, hvad der sker, hvis du bruger kemiske våben under Trump-administrationen, er det virkelig svært at tro på, at nogen er tåbelige nok til at gøre det, uden at det er blevet godkendt på højeste plan, siger USA's særlige udsending i Syrien, Jim Jeffrey, ifølge The Telegraph.

Trump vil beskytte verden mod kemiske våben

I april sidste år udførte USA sammen med Storbritannien og Frankrig et angreb på en syrisk militærbase.

Det skete, da USA formodede, at det syriske styre havde anvendt giftgas i form af enten sarin eller klorgas i et angreb i byen Douma, hvor op mod 50 mennesker dræbt, og flere hundreder blev såret.

- Vi er klar til at fastholde sådan et modsvar, indtil det syriske regime stopper med at bruge kemiske midler, lød det på det tidspunkt fra den amerikanske præsident, Donald Trump.

Sådan lød det fra Donald Trump, da USA havde angrebet en syrisk militærbase sidste år. Klik på play.

USA's FN-ambassadør Nikki Haley slog samtidig fast, at USA er klar med flere angreb, hvis det syriske styre igen bruger giftgas.

Retorikken er dog knap så skrap, efter at USA igen beskylder Assad for at have brugt klorgas, og udenrigsministeren kommer ikke med et klart svar på, hvad konsekvenserne bliver.

- Det her er anderledes, fordi det var klorgas. Men præsident Trump har været ret ivrig for at beskytte verden for brugen af kemiske våben, siger Mike Pompeo.

Obamas røde linje

Syriens præsident og hans hær er adskillige gange blevet beskyldt for at stå bag krigsforbrydelser ved at bruge kemiske våben i borgerkrigen, der har varet i otte år.

I nogle tilfælde er det nervegassen sarin, der er blevet anvendt, mens der andre gange er blev brugt klorgas i angreb.

Det mest opsigtsvækkende giftgasangreb fandt sted i august 2013 i byen Ghouta - en forstad til Syriens hovedstad, Damaskus. Op mod 1.500 personer blev dræbt, da raketter med nervegassen begyndte at regne ned over byen.

Angrebet bliver betegnet som det værste angreb med kemiske våben siden krigen mellem Iran og Irak i 1980'erne.

Den daværende amerikanske præsident, Barack Obama, havde tidligere sagt, at hans "røde linje" i forhold til Syrien var brug af kemiske våben, og at brugen af dem ville få ham til at se anderledes på krigen.

Det var dog først fire år senere under Donald Trumps administration, at USA for første gang angreb en syrisk militærbase som modsvar på Syriens brug af kemiske våben.