Tema Krigen i Syrien

Syriens udenrigsminister forhandler fred for Assad

Når fredsforhandlinger for Syrien kommer i gang i Genève, forhandler udenrigsminister Muallem for Assad.

Det bliver Syriens udenrigsminister Walid al-Muallem, som skal forhandle på vegne af præsident Bashar al-Assad, når fredsforhandlingerne om Syrien går i gang fredag. (Foto: sana © Scanpix)

Den syriske regerings delegation bliver anført af udenrigsminister Walid al-Muallem, når fredsforhandlingerne for det krigsramte land går i gang i Genève, formentlig fredag.

Muallem skal dermed forhandle på vegne af Syriens præsident, Bashar al-Assad, hvis rolle er en vigtig del af hele forhandlingsprocessen.

Walid al-Muallem er veteran i syrisk toppolitik. Han afløste Farouk al-Sharaa på posten som Syriens udenrigsminister i 2006 og har således været højt placeret under hele den syriske borgerkrig, der tog fart i 2011.

Forhandlinger om fred i Syrien

Udover Rusland, Tyrkiet og den syriske opposition, deltager medlemmer af Den Internationale Syriske Støttegruppe (ISSG) i forhandlingerne.

Gruppen tæller den Arabiske Liga, EU, FN og 17 andre lande, heriblandt USA, Kina, Tyskland og Frankrig.

Udgangspunktet for forhandlingerne blev vedtaget i 2012.

Forhandlingerne ventes at vare seks måneder.

Det er det russiske nyhedsbureau Interfax, der citerer Ruslands viceudenrigsminister, Gennadij Gatilov, for at sige, at Muallem skal lede Damaskus-regeringens delegation, når skal drøftes fred med oppositionen.

Oppositionen består af forskellige grupper, der er organiseret i en paraplyorganisation med base i Riyadh.

Ifølge Gatilov er den kurdiske gruppe PYD ikke inviteret til den første forhandlingsrunde fredag, men gruppen støder måske til senere.

Tyrkiet, der er naboland til konfliktområdet, er stor modstander af, at PYD forhandler med, da gruppen efter Tyrkiets mening er tilknyttet oprørsbevægelsen PKK, som Tyrkiet er i væbnet konflikt med.

Tidligere i dag sagde Staffan de Mistura, FN's særlige udsending til Syrien-konflikten, at han ikke ville invitere PYD - eller Den Demokratiske Unions Parti.

Rusland argumenterer med, at det vil være uretfærdigt at holde forhandlinger uden den magtfulde fraktion af syriske kurdere, der kontrollerer en stor del af det nordlige Syrien.

/ritzau/Reuters