Syriens udenrigsminister: Vi ville aldrig bruge kemiske våben mod vores eget folk

Både Islamisk Stat og al Nusra hamstrer kemiske våben i boligområder, hævder Syriens udenrigsminister.

Den syriske hær har vedkendt, at der blev foretaget luftangreb i byen Khan Sheikoun i tirsdags, men giften, der indtil videre har dræbt 72, kom ikke fra styrets kampfly. (Foto: MOHAMED AL-BAKOUR © Scanpix)

Det syriske regime kunne ikke drømme om at angribe "sit eget folk" med kemiske våben. Faktisk har de ikke gjort det én eneste gang i løbet af den seks år lange borgerkrig i landet.

Sådan lyder det i dag fra Syriens udenrigsminister, Walid Moallem, som - endnu engang - afviser, at styret er ansvarlig for det giftgasangreb, der tirsdag dræbte 72 mennesker i byen Khan Sheikoun i Idlib-provinsen i det nordlige Syrien.

Meget tyder ellers på, at det var syriske kampfly, der i tirsdags under et luftangreb smed giftgas ned over boligområder i byen, ligesom alle beviser også pegede mod styret i 2013, da over 1.000 civile blev dræbt af giftgas i Ghouta i Damaskus.

Ifølge det syriske styre og deres allierede, Rusland, var der tale om gift fra et våbenlager i byen, da de mange civile i Khan Sheikoun i tirsdags blev dræbt og såret af giftgas.

Ikke usædvanligt

I første omgang lød meldingen, at lageret skulle tilhøre oprørerne, som kontrollerer området, men nu mener ministeren altså, at lageret tilhører terrorbevægelsen al Nusra - den syriske gren af al-Qaeda.

Det er ifølge udenrigsministeren "ikke usædvanligt", at grupper som al Nusra og Islamisk Stat opbygger lagre af kemiske våben i tætbefolkede boligområder i landets byer.

De kemiske våben skulle angiveligt stamme fra Irak og Tyrkiet.

Da udenrigsministeren blev adspurgt, om landet ville tillade en international undersøgelse af hændelsen i Khan Sheikoun, svarede han, at tidligere erfaringer med den slags "ikke var opmuntrende".