Syrisk fotograf på vej til Oscar-show nægtet indrejse

21-årige Khaled Khateeb er fotograf på en Oscar-nomineret film om De Hvide Hjelme i Syrien.

Hvis kortfilmen 'The White Helmets' vinder en Oscar i weekenden, går prisen til instruktør Orlando von Einsiedel og producer Joanna Natasegara, som ses på billedet. (Foto: © Mario Anzuoni, Scanpix)

De amerikanske immigrationsmyndigheder udelukker en 21-årig syrisk fotograf fra at deltage i det store Oscar-show, som finder sted natten til mandag dansk tid.

Fotograf Khaled Khateeb står bag cinematografien i den Oscar-nominerede kortfilm 'The White Helmets' om borgerkrigen i fotografens hjemland, Syrien, skriver The Guardian.

Men det amerikanske ministerium for indenrigssikkerhed har i sidste øjeblik besluttet at blokere for Khaled Khateebs indrejse til USA efter en intern korrespondance i Det Hvide Hus, som nyhedsbureauet AP har set.

Khaled Khateeb skulle være ankommet til Los Angeles fra Istanbul lørdag. Det fremgår ikke af føromtalte korrespondance, præcis hvorfor de tyrkiske myndigheder tilbageholdt Khateeb. Kun at rejsen blev stoppet, fordi de amerikanske myndigheder fandt 'afvigende oplysninger' om ham.

'Afvigende oplysninger' er en bred betegnelse for oplysninger, der kan omfatte alt fra terrorforbindelser til 'uregelmæssigheder' i passet.

Syrien er blandt de syv lande, som Donald Trumps oprindelige indrejseforbud var rettet imod. Trump-administrationen har varslet et nyt indrejseforbud mod de samme syv lande med en majoritet af muslimer, men det er endnu ikke trådt i kraft.

Manglende dispensation

Gillian Christensen, der er talskvinde for ministeriet for indenrigssikkerhed, siger, at det vil kræve et gyldigt rejsedokument fra Khaled Khateeb at rejse ind i USA.

Fotografen havde ellers fået udstedt et særligt visum for at kunne deltage i Oscar-ceremonien med alverdens Hollywood-stjerner. Men af den interne korrespondance fremgår det, at fotografen pludselig skulle bruge en dispensation for at komme ind i USA, som han altså ikke kunne få.

Det fremgår ikke direkte af den interne korrespondance hvorfor.

'The White Helmets' er en 40 minutter lang Netflix-dokumentarfilm om den ubevæbnede og civile gruppe De Hvide Hjelme, som blandt andet redder overlevende i murbrokkerne efter bombardementer i det krigshærgede Syrien.

Vinder kortfilmen en Oscar, går den til instruktør Orlando von Einsiedel og producer Joanna Natasegara.

Khaled Khateeb er krediteret for cinematografi, der omhandler de faglige og kunstneriske valg i forhold til lyssætning, billedformat og kamerabevægelse.