Tema Krigen i Syrien

Syrisk oppositionsleder kræver Assads afgang trods nederlag i Aleppo

Selvom oprørerne står lige overfor et stort nederlag i Aleppo, så kræver oppositionens leder fortsat, at den syriske præsident træder tilbage.

Riyad Hijab repræsenterer HNC, der er en paraplyorganisation, som repræsenterer over 30 politiske og militære grupper, som forsøger at fjerne Syriens præsident Bashar al-Assad. Han er i Danmark for at møde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). (© DR Nyheder)

Trods et uundgåeligt nederlag i den vigtige by Aleppo holder lederen af den syriske opposition fast i sit krav om, at Syriens præsident, Bashar al-Assad skal gå af.

- Der kan ikke være nogen politisk løsning med præsident al-Assad, siger Riyad Hijab, der er chefforhandler for oppositionen, til DR Nyheder.

Riyad Hijab peger på de mange, som har mistet livet ved regimets hånd, og millionerne, der er drevet fra deres hjem, som årsag til at al-Assad ikke kan fortsætte. Han er i Danmark for at mødes udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Riyad Hijab repræsenterer HNC, der er en paraplyorganisation for over 30 politiske og militære grupper, som forsøger at fjerne Syriens præsident Bashar al-Assad.

Chefforhandlerens krav er ikke ændret, selvom Syriens hær har indtaget næsten hele Aleppo, efter oprørerne har holdt dele af i byen i fire år. Og Hijab afviser, at man kan slække på kravet for at få en fredsaftale i Syrien.

- Drab vil forsætte med Assad ved magten

- Hvis al-Assad bliver, så fortsætter drabene og den politiske ustabilitet i regionen og udenfor regionen. Så længe han er der, vil der komme flere flygtninge og mere terror, siger Riyad Hijab.

I september offentliggjorde HNC sin vision for Syrien, hvor demokrati og plads til alle religioner blev understreget samt kvinders lige rettigheder.

Desuden har de konsekvent krævet Bashar al-Assads afgang. I deres vision vil de lade ham sidde under de første seks måneders forhandling, hvorefter han skal træde tilbage. Sådan er det stadig. Kravet er en af de ting, som har bremset fredsforhandlinger, da Syriens regering afviser at forhandle med det udgangspunkt.

Der er tidligere blevet stillet spørgsmål ved hvor mange militære grupper, som HNC taler på vegne af. Men ifølge diplomatkilder, som The Guardian har talt med, da HNC’s vision blev fremlagt, så bakkede alle moderate oprørsgrupper op.

Rusland foreslår nye fredsforhandlinger

Tidligere i dag sagde Ruslands præsident, Vladimir Putin, at han arbejder tæt sammen med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, om at holde nye fredsforhandlinger mellem den syriske regering og oppositionen. Forhandlingerne skal løbe ved siden af FN's fredsforhandlinger i Geneve, hvor HNC har deltaget.

Riyad Hijab afviser ikke decideret deltagelse i Putins nye forhandlinger, hvis intentionen om en reel politisk overgang er oprigtig. Men han understreger, at HNC er dedikeret til forhandlingerne i FN-regi.

Grupperne, som HNC repræsenterer i forhandlingerne, er et meget forskellige. Og ikke alle følger krigens love lige nøjagtigt.

Der bliver begået krigsforbrydelser af mange aktører i krigen i Syrien – både styrets hær og oprørsgrupperne. Og med al sandsynlighed bliver de også udført af de grupper, som Riyad Hijab repræsenterer. Det vurderer lektor i Mellemøststudier Jakob Skovgaard-Petersen.

- For eksempel har oprørsgrupperne skudt ind i det vestlige Aleppo, fuldstændigt tilfældigt mod civile, og det må også gælde nogle af de grupper, som han repræsenterer, siger Jakob Skovgaard-Petersen.