Tema Krigen i Syrien

Syriske forhandlinger uden centrale aktører

Forhandlingerne om fred i Syrien, der starter i Genéve i dag må ikke fejle, siger FN-udsending.

Staffan de Mistura, FN's særlige udsending i Syrien, siger, at forhandlingerne i Genéve kan være den eneste chance for fred. (Foto: Salvatore Di Nolfi © Scanpix)

Centrale aktører mangler, når syriske fredsforhandlinger indledes i Genève under ledelse af FN, og det betyder, at det største diplomatiske fremstød for at få afsluttet den næsten fem år lange krig kan blive afsporet allerede inden det kommer gang.

FN's særlige udsending, Staffan de Mistura, som skal lede forhandlingerne, siger i et videobudskab til den syriske befolkning, at forhandlingerne kan være den eneste chance for fred.

- Efter flere resultatløse fredsprocesser må forhandlingerne i Genève ikke slå fejl, siger han.

Borgerkrigen har kostet over 260.000 mennesker livet og tvunget mange millioner på flugt.

Forhandlingerne i den schweiziske by er led i en FN-plan fra november, da man lagde op til dannelsen af en overgangsregering og valg inden for 18 måneder. Som led i planen, der blev aftalt i Wien, skal der også udarbejdes en ny forfatning,

En forhandlingskomité, som er dannet i Saudi-Arabien af syriske oppositionsgrupper, har afvist at møde op, før der er indgået aftaler om, at nødhjælp bliver sendt til belejrede byer.

/ritzau/