Syriske kurdere vil erklære selvstændig stat i Nordsyrien

Både Syrien og Tyrkiet afviser dog ideen om en opdeling af landet i stater.

Kurdere under en nylig protest i al-Derbasiyah, Syrien, nær grænsen til Tyrkiet, mod de seneste tyrkiske angreb på kurdere. (Foto: Rodi Said © Scanpix)

De kurdisk-kontrollerede områder i det nordlige Syrien forventes senere i dag komme med en erklæring om oprettelsen af et selvstændigt ”statsligt system” i regionen.

Det oplyser en syrisk-kurdisk embedsmand ifølge flere internationale nyhedsbureauer.

Det nye system vil samle tre kurdisk-kontrollerede områder i det nordlige Syrien i et fælles statsligt system, der vil ”udvide rammerne for den selvstyring, som kurderne og andre allerede har dannet”.

Det oplyser Idris Nassan, embedsmand i Kobane, som er et af de tre autonome områder, som er blevet dannet af kurdiske grupper for to år siden, til Reuters.

Selvstyringen kan ifølge talsmanden komme til at omfatte områder som sikkerhed, økonomi og forsvar. Staten vil ikke kun omfatte kurdere, men samtlige etniske og religiøse grupper, der er bosat i regionen.

Forhåbningen er, at systemet kan bredes ud til hele landet.

Tyrkiet støtter et forenet Syrien

I Tyrkiet afviser man ikke overraskende erklæringen om oprettelsen af en selvstændig kurdisk stat.

Den syriske styreform og statslige administration skal godkendes af den samlede syriske befolkning i en ny forfatning, siger en talsmand fra det tyrkiske udenrigsministerium ifølge Reuters.

Det kurdiske Syrian Democratic Union Party, PYD, bliver af Tyrkiet betragtet som en terrorbevægelse.

Syriens styre i Damaskus afviste så sent som i lørdags en føderal model for landet – dette til trods for, at Syriens stærkeste allierede, Rusland, tidligere har åbnet op for en lignende model.

De syriske kurdere er den største etniske minoritet i Syrien og udgjorde inden krigen 10 procent af landets 23 millioner store befolkning.

Ifølge Reuters har de syriske kurdere kontrol over en omkring 400 kilometers strækning langs den syrisk-tyrkiske grænse, samt over et separat område af den nordvestlige grænse i Afrin-regionen.

Den militante gren af PYD, YPG, er en af USA's stærkeste allierede i kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat på jorden inde i Syrien.