Tema Krigen i Syrien

Syriske oprørere på FN-hastemøde: Ingen fredsforhandlinger med Rusland

Ruslands og Assads bomberegn i Aleppo over weekenden er lige nu på dagsordenen på hastemøde i FN.

Massive ødelæggelser efter et luftangreb over al-Qaterji i den syriske storby Aleppo. (Foto: Abdalrhman Ismail © Scanpix)

FN holder lige nu hastemøde om Syrien.

Baggrunden er de seneste par dages bombardementer udført af Rusland og den syriske regering i storbyen Aleppo. Offensiven, der har varet siden torsdag, har kostet 101 mennesker i den østlige del af byen livet.

Kort før dagens hastemøde var USA og EU således ude og påpege, at særligt Rusland må tage ekstraordinære skridt for at redde den sønderskudte våbenhvile i Syrien.

- Rusland skal bevise, at landet er villig og i stand til at tage ekstraordinære skridt for at redde den diplomatiske situation, stod der ifølge nyhedsbureauet AFP i en meddelelse, som var underskrevet af en sammenslutning af allierede bestående af USA, EU og en række europæiske udenrigsministre.

I en erklæring afviser den syriske oprørsbevægelse imidlertid, at Rusland overhovedet skal sidde med ved bordet, når der skal tages initiativer til fred og våbenhvile i det krigshærgede Syrien.

- Bombardementerne i de seneste dage "er uden fortilfælde", og den overflødiggør den FN-støttede politiske proces, som Rusland og USA forsøger at få indledt, lyder det ifølge Ritzau i erklæring, der er underskrevet af mere end 30 oprørsgrupper, deriblandt den største vestligt støttede gruppe.

Således understreger oprørerne, at de ikke vil acceptere Rusland som initiativtager til nye fredsudspil, da "Rusland er partner med regimet i dets forbrydelser mod vort folk."

Humanitær situation afhængig af våbenhvile

Ifølge Dansk Flygtningehjælp er den humanitære situation forværret inden for de seneste 48 timer.

Men indtil FN finder en fredelig løsning på den aktuelle situation, må civilbefolkningen se langt efter for eksempel brændstof og mad, fortæller leder af Folkekirkens Nødhjælps humanitære indsats i Syrien, Richard Mccormac.

- Situationen er katastrofal, men det er umuligt at sætte tidsperspektiv på, hvornår man kan forvente at hjælpen når frem, lyder det fra Richard Mccormac.

FN's Sikkerhedsråd mødes om Syrien igen sent søndag eftermiddag dansk tid.