Syriske oprørere tager kontrol over vigtig flybase

Væbnede oprørere indtager den største flybase i det nordlige Syrien og tvinger regeringshæren på tilbagetog.

Efter flere dages hårde kampe har svært bevæbnede oprørere tvunget regeringssoldater på tilbagetog og indtaget flybasen Taftanaz i provinsen Idlib i det nordvestlige Syrien.

Det siger Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Taftanaz er den største flybase i hele det nordlige Syrien, og indtoget anses for en vigtig delsejr mod regeringshæren, da oprørere allerede kontrollerer store dele af det nordlige og østlige Syrien.

Mange dræbte

- Kampene ved Taftanaz militære lufthavn sluttede klokken 11.00, og den kontrolleres nu helt af oprørerne, siger Rami Abdel Rahman, leder af observatoriet, der primært får sine oplysninger fra det syriske regimes modstandere.

Han siger, at mange regeringssoldater er blevet dræbt under kampene om flybasen, og at de resterende regeringsenheder er flygtet fra området.

Der er ingen oplysninger om, hvor store tabstal oprørerne og regeringshæren har lidt. Iagttagere siger, at der er mange døde på begge sider.

Oprørerne tog også kontrol med mange militære køretøjer og kampvogne på luftbasen.

Derimod lykkedes det regeringssoldaterne at flyve cirka 60 helikoptere, der var stationeret på basen, væk, mens endnu 10 blev ødelagt, så oprørerne ikke kan anvende dem.

Oprørerne tog før jul kontrol med to andre militære flybaser. Den ene i den lille by Hamdan på grænsen til Irak. Den anden er den militære Maj al Sultan flyplads i Damaskus provinsen ikke langt fra hovedstaden af samme navn.

/ritzau/AFP