Syriza - den 'farlige' favorit ved valget i Grækenland

For første gang nogensinde ser den yderste venstrefløj ud til at vinde magten i et EU-land. EU-korrespondent tegner et portræt.

Partiet Syriza ligner en historisk vinder ved det græske valg på søndag. For første gang nogensinde kan et parti fra den yderste venstrefløj sætte sig på magten i et større EU-land.

Syriza er et barn af den økonomiske og sociale krise i landet, som på rekordtid har gjort partiet til Grækenlands største.

Modstanderne kalder dem radikale og farlige, mens andre ser Syriza som det bedste bud på en redning af Grækenland og et frisk pust i europæisk politik.

Niels Kvale har besøgt Grækenland mange gange under krisen i landet som korrespondent for DR.

Vi har bedt EU-korrespondent i DR Nyheder Niels Kvale om at tegne et portræt:

Hvad er Syriza for et parti?

Syriza er et ungt parti, der blev skabt i 2004 som en koalition af en lang række partier og grupperinger på den græske venstrefløj. Sammenlignet med dansk politik strækker Syriza sig ideologisk fra SF til Enhedslistens venstrefløj.

Partiet rummer elementer, der er skeptiske overfor euroen, men den officielle linje er, at partiet er tilhænger af både EU og ønsker at holde Grækenland i den fælles mønt. Det skal dog foregå under andre betingelser end dem, der er i dag, hvor landet har modtaget knap 1.500 milliarder kroner i lån mod at gennemføre reformer og drastiske nedskæringer på velfærden.

Niels Kvale har besøgt Grækenland mange gange under krisen i landet som korrespondent for DR. (Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS © Scanpix)

Syriza fik sit gennembrud i 2012 ved det første græske valg, efter at krisen brød ud. Siden da har partiet forberedt sig på at overtage regeringsmagten og har blandt andet lempet retorikken om, hvordan man vil genforhandle gældsaftalerne med landets kreditorer. Næsten symbolsk er et Che Guevara-billede blevet pillet af væggen på partileder Alexis Tsipras kontor.

Samtidig er valgløfterne denne gang mindre radikale end ved valgene i 2012. Løfter om et opgør med den forhadte sparepolitik, akuthjælp til de fattigste grækere, jagt på skattesnydende oligarker og flere offentlige investeringer har fået en del iagttagere til at sammenligne partiets nuværende linje med gammeldags socialdemokratisk politik.

Hvad er det, der tiltrækker vælgerne?

Syriza siger til grækerne, at en anden kurs er mulig. At det er realistisk at bryde med den reform- og nedskæringskurs, som har været den politiske virkelighed siden 2010.

Mange iagttagere og europæiske politikere har kaldt løfterne uansvarlige og ufinansierede. Kritikerne mener, at Syrizas politik i yderste konsekvens kan føre til et exit fra euroen- den såkaldte "Grexit".

Grækerne har i fem år hørt på, at rejsen gennem den mørke tunnel snart var slut, og at det snart ville blive bedre. Hver gang har det vist sig at være forkert. Økonomien er skrumpet med en fjerdedel, skatterne er steget og arbejdsløsheden tårnhøj. Mange har mistet tålmodigheden med partierne på midten og søger nu til Syriza.

Syrizas allerstørste trækplaster er det faktum, at partiet - og ikke mindst dets leder Tsipras - ikke er en del af den gamle politiske elite, der har ruineret Grækenland og ofte brugt den græske stat til at uddele vennetjenester. Hvis Tsipras bliver landets næste regeringsleder, vil han med sine 40 år være den yngste nogensinde.

Niels Kvale har besøgt Grækenland mange gange under krisen i landet som korrespondent for DR. (Foto: LOUISA GOULIAMAKI © Scanpix)

Kan vælgerne ikke se, at de løber en risiko ved at stemme på Syriza?

En stor del af grækerne ser alt andet end venligt på hele låneaftalen og dermed landets kreditorer. Mange mener, at Tyskland og Frankrig kun har lånt Grækenland penge for at redde deres egne banker, der ejede store dele af den græske gæld.

Derudover har mange grækere oplevet en så stor økonomisk nedtur, at de mener at det næppe kan blive værre med Syriza ved roret. Sidst, men ikke mindst, så nærer en del tilhængere et håb om, at et parti, der aldrig har regeret, kan rydde op i den græske administrationskultur, hvor korruption og vennetjenester er hverdag.

Hvad sker der, hvis Syriza som ventet vinder?

Et meget svært scenarie: Grækenland står med et akut finansieringsproblem, som gør det svært for Syriza at stå stejlt på sine krav om gældseftergivelse og bedre lånebetingelser fra Eurolandene.

Niels Kvale har besøgt Grækenland mange gange under krisen i landet som korrespondent for DR. (Foto: LOUISA GOULIAMAKI © Scanpix)

Hvis partiet ikke leverer på det, risikerer det at blive set som løftebrydere af den græske befolkning, og kan få meget svært ved at beholde magten.

Selve regeringsdannelsen kan blive meget vanskelig, hvis ikke Syriza opnår flertal alene. Så skal det bygge bro til partier som To Potami eller Uafhængige Grækere, der begge ligger langt fra Syriza, og det kan sammen med finansieringsbehovet gøre det svært at levere på mærkesagerne.