Syv danskere fra virusramte Wuhan landet i Danmark

Det tredje hold af evakuerede danskere fra Wuhan er natten til mandag landet i Aalborg Lufthavn.

Det forventes, at de syv danskere, der er landet fra virusramte Wuhan natten til mandag, ikke er smittede med coronavirus. (Arkivfoto) (Foto: Scanpix/Dado Ruvic © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Yderligere syv danskere fra den virusramte kinesiske by Wuhan landede på Flyvestation Aalborg natten til mandag.

Det bekræfter Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Anette Lykke Petri, enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, oplyser, at alle syv havde det godt ved ankomsten. Ingen havde tegn på sygdom, så der var ikke behov for at indlægge nogen på hospitalet.

- Vi vil være i daglig kontakt med alle hjemvendte, så vi sikrer, at de er grundigt informeret om forholdsregler, siger Anette Lykke Petri i en meddelelse på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Ambulancer tog imod i lufthavn

Både ved udrejsen fra Kina og undervejs er samtlige syv danskere løbende blevet vurderet af sundhedsmyndigheder for tegn på coronasmitte. Det har været en betingelse for at få lov til at rejse videre, at de ikke var syge.

På det sidste stykke af rejsen var danskerne ledsaget af en læge fra det danske forsvar, som også har foretaget en lægefaglig vurdering af hver enkelt person, før de landede med et Challenger-fly i Aalborg.

I lufthavnen blev de mødt af ambulancer, der sørgede for den videre transport i Danmark.

Hjemrejsen fra den kinesiske Hubei-provins var arrangeret af Udenrigsministeriet. Det blev en lang rejse fra Kina med flere mellemlandinger i Europa, hvor ruten også måtte ændres på grund af uvejr.

Minister takker myndigheder

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er glad for, at den tredje gruppe danskere nu er kommet hjem fra Hubei-provinsen.

- Jeg vil gerne sige tak til britiske og italienske samt kinesiske myndigheder for et godt samarbejde i denne vanskelige tid.

- Det er vigtigt, at vi hjælper hinanden, og fra dansk side koordinerer vi tæt med EU og de øvrige europæiske lande.

- Coronavirus er stadigvæk en stor udfordring, og der er fortsat rapporter om smittede og døde, siger Jeppe Kofod i en pressemeddelelse.

Tilbyder alle evakuerede undersøgelse

Statens Serum Institut vil tilbyde alle de evakuerede danskere at blive undersøgt for coronavirus. Selve undersøgelsen foregår ved, at der tages en podning fra svælget med en vatpind.

Selv om de syv danskere ikke er smittede med coronavirus, vil de ud fra et forsigtighedsprincip blive sat i hjemmekarantæne.

Hjemmekarantænen varer 14 dage, hvor de pågældende personer dagligt vil tjekke deres temperatur og være i kontakt med sundhedsfagligt personale.

Det er det tredje hold af danskere, der er blevet evakueret fra den kinesiske millionby.

31. januar og 2. februar vendte i alt 11 danskere hjem med fly til Roskilde Lufthavn. Alle er testet negative for coronavirus.

Udbruddet af et nyt coronavirus har spredt sig fra Wuhan i Kina til resten af landet samt yderligere omkring 25 lande.

Indtil videre er 908 mennesker i Kina døde som følge af virusset, mens der er registreret over 40.000 smittetilfælde. /ritzau/