Syv ledige stole og kvinder i skjortebluser: Tømmermænd i svensk Nobel-institution

Under #knytblus hylder svenskerne Sara Danius, fratrådt sekretær for Det Svenske Akademi.

Det er dagen derpå i Sverige.

I aftes fratrådte den permanente sekretær for Det Svenske Akademi, Sara Danius, og medlemmet Katrina Frostenson deres stillinger i det skandaleombruste Svenske Akademi, der hvert uddeler nobelprisen i litteratur.

Sara Danius fratræder efter flere måneders magtkamp, hvor den offentlige opbakningen til akademiet længe har været faldende på grund af dets håndtering af en sag om seksuelle overgreb.

Så der er i den grad tømmermænd i akademiet, og det skyldes i højere grad gravøl end fest. Akademiet har sammenlagt 18 pladser, men nu står i alt syv stole tomme efter et langstrakt forløb med utilfredshed omkring håndteringen af en sexskandale.

Hvis man får en plads i akademiet, har man den for livstid.

Så det faktum, at syv medlemmer har valgt at fratræde deres stillinger, er historisk. Selv for en kulturinstitution, der har eksisteret siden slutningen af 1700-tallet, og hvert år siden 1901 har uddelt Nobelprisen i litteratur.

#Knytblus

Midt i krisen har den svenske offentlighed fundet et lyspunkt i den nu tidligere sekretær, Sara Danius. Hendes skjortebluser, som hun er kendt for i Sverige, er blevet symbolet på en moderne kvinde i en gammeldags institution.

Hun har gennem hele forløbet forsøgt at mægle i sagen og er blevet kritiseret for ikke at udvise nok handlekraft. Hun fortalte i følge flere svenske medier, at hun gerne ville være blevet.

Nu støtter i hundredevis af svenskere op omkring hende under hastagget #Knytblus (en skjortebluse med bånd om halsen, red.). Flere svenske politikere lover, at de vil bære skjortebluser i dag.

- Hun (Sara Danius, red.) er et billede på værdighed. I morgen bliver det skjorteblusen, skriver eksempelvis den svenske socialminister Annika Strandhäll på Twitter.

- Bar skjortebulse i dag. Også i morgen, lover det liberale medlem af Riksdagen, Birgitta Ohlsson på Twitter.

- Sara Danius, den mest kompetente (sekretær, red.), skal gå (...) Jeg er på tur uden skjortebluser, men laver en ekstra stor sløjfe af mit sjal i morgen, siger tidligere formand for Vänsterpartiet Gudrun Schyman på Twitter.

Sara Danius forklarede til den svenske presse, at hun ikke var blevet afskediget men fratrådte sin stilling frivilligt. Hun har længe været under pres, og akademiet er blevet truet med såvel indgreb fra den svenske statsminister til kongen.

Hendes beslutning om at trække sig, opmuntres af et af de længst siddende medlemmer af akademiet, forfatter og litteraturhistoriker Horace Engdahl:

- Hun er den af alle sekretærerne, der siden 1786 er lykkes dårligst med sin gerning, siger han ifølge Svenska Dagbladet.

Han bemærker videre overfor SVT, at der var behov for, at "der skulle ske noget radikalt". Han har selv været sekretær i ni år.

Skandalen

Manden, der startede hele miseren, Jean-Claude Arnault, beskrives som en fremtrædende personlighed med tæt tilknytning til akademiet. Han er gift med det nu fratrådte medlem Katrina Frostenson.

I efteråret kom det frem, at han i 18 tilfælde skulle have forgrebet sig på kvinder i akademiet og døtre til medlemmer af akademiet. Han har tidligere nægtet samtlige anklager om sexchikane eller overgreb.

Det Svenske Akademi afbrød herefter alt samarbejde med Jean-Claude Arnault, der er leder af et velrenommeret kulturhus i det centrale Stockholm, og i den egenskab har han modtaget et årligt honorar fra akademiet.

Med til den prekære sag hører, at Jean-Claude Arnault i 2015 blev tildelt en kongelig orden. Det skete efter kraftig anbefaling fra akademimedlem og forfatter Per Wästberg.

Politiet i Stockholm bekræfter, at man har modtaget en anklage mod manden og efterforsker nu sagen.

Rettelse: Tidligere fremgik det, at Horace Engdahl mente, at Sara Danius havde klaret jobbet som sekretær godt. Det er ikke godt korrekt. Han mener tværtimod, at hun er den, der har klaret jobbet værst af alle.