Syv måneders direkte spansk kontrol er slut: Catalonien har fået ny leder

Den nye regeringsleder, som i dag er taget i ed, vil arbejde for catalansk selvstændighed.

Cataloniens nye leder, Quim Torra, er i dag blevet taget i ed. Dermed slutter syv måneder med direkte spansk styre i Catalonien. (Foto: Sergio perez © Scanpix)

Det har været nogle tumultariske måneder for den spanske region Catalonien.

Et brændende ønske om selvstyre hos dele af befolkningen endte med, at det regionale parlament blev opløst af regeringen i Madrid, politikere kom i fængsel og lederen Carles Puigdemont flygtede ud af landet.

Men nu, syv måneder efter at parlamentet i Catalonien erklærede regionen for uafhængig af Spanien, er en ny leder taget i ed, og politikerne i det regionale parlament kan igen lave sine egne love.

Ved et valg til det regionale parlament i december måned vandt separatisterne - altså dem, som ønsker at Catalonien skal være en selvstændig stat - flertallet, men det har taget måneder at få den nye regering på plads.

Vil løsrive Catalonien

Quim Torra, som den nye leder hedder, blev i maj måned valgt af det catalanske parlament. Forinden havde den tidligere catalanske leder, Carles Puigdemont anbefalet netop Quim Torra som leder af den næste regering i regionen.

Puigdemont selv er i eksil i Tyskland, og har opgivet at få lov til at lede regionen igen.

Torra er kendt som en brændende nationalist, og han gentog umiddelbart efter dagens ceremoni sit ønske om catalansk uafhængighed.

- Denne regering accepterer forpligtelsen til at fortsætte med det mandat, vi har til at danne en uafhængig stat, sagde han.

Torra gentog også sit ønske om at indlede samtaler med den nyudnævnte spanske premierminister, Pedro Sanchez.

- Pedro Sanchez, lad os tale, tage risici og sætte os ved et bord og tale - regering til regering, lød dagens opfordring til den spanske premierminister.

Sanchez, som selv blev taget i ed som spansk premierminister tidligere i dag, har lovet, at han vil snakke med den catalanske leder.

Men han har samtidig afvist, at der kan blive tale om endnu en afstemning om uafhængighed i regionen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter