Syv palæstinensere dræbt i israelsk specialstyrkeaktion i Gaza

Også en israelsk soldat blev dræbt i ildkamp med Hamas. 17 raketter er skudt ind i Israel.

En palæstinensisk dreng står foran ruinerne af et hus, der i går blev ødelagt under israelske luftangreb i Gaza. (Foto: SAID KHATIB © Scanpix)

Syv palæstinensere, deriblandt en Hamas-officer, blev dræbt i nat i forbindelse med en israelsk specialstyrkeoperation inde i selve Gazastriben.

Også en israelsk soldat døde under den israelske aktion, ligesom en soldat blev lettere såret. Det skriver flere internationale medier, deriblandt britiske BBC.

Ifølge Hamas, som styrer Gazastriben, kørte de israelske specialstyrker tre kilometer ind i Gaza i en civil bil.

Fra bilen beskød de, ifølge den palæstinensiske organisation, væbnede styrker fra Hamas' militære gren. Fire, deriblandt den højtstående officer Nour Baraka, blev dræbt.

Den israelske soldat døde under en efterfølgende ildkamp. Da soldaterne trak sig tilbage, blev de dækket af israelsk luftstøtte, som ifølge rapporterne medførte yderligere palæstinensiske dødsofre.

Ifølge nyhedskanalen Al Jazeera, som sender fra Qatar, talte øjenvidner mere end 40 missilnedslag i området fra israelske fly.

Israelske skoler holder lukket

Den israelske aktion i Gazastriben blev efterfulgt af affyringen af 17 raketter fra Gazastriben mod Israel, melder det israelske militær. Tre af dem blev uskadeliggjort af det israelske missilforsvar, før de slog ned.

Der er ikke meldinger om dræbte eller sårede i Israel. Men skoler tæt på Gazastriben holder lukket i dag af frygt for yderligere bombardement, ligesom en jernbanestrækning holdes lukket indtil videre.

Samtidig er veje tæt på det hegn, som Israel har inddæmmet Gaza med, lukket, ligesom indflyvningsveje til lufthavnen i Tel Aviv er ændret.

Fra israelsk side er der endnu ikke offentliggjort mange detaljer om, hvorfor israelske styrker opererede langt inde i Gazastriben. Men den israelske hær, IDF, understreger, at der ikke var tale om en likvideringsmission.

- Specialoperationen i går havde ikke som formål at dræbe eller bortføre terrorister, men at styrke israelsk sikkerhed. Styrken udkæmpede en heroisk og meget kompleks kamp og var i stand til at trække sig ud i sin helhed, skriver IDF på Twitter.

Den israelske hærs stabschef, Gadi Eisenkot, siger ifølge Jerusalem Post, at operationen var "af stor vigtighed" for sikkerhedssituationen i Israel, og at Israel skylder den dræbte soldat tak for mere, end det er muligt at offentliggøre.

Vil undgå nyttesløs krig

Nattens begivenheder fik den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, til at tage tidligt hjem fra Frankrig, hvor han sammen med andre verdensledere var til mindehøjtideligheder på 100-årsdagen for Første Verdenskrigs afslutning.

Tidligere på søndagen, før specialstyrkeaktionen, sagde han på et pressemøde, at han hellere ville fortsætte anstrengelser for at opnå en våbenhvile med Hamas end at udkæmpe en unødvendig krig, skriver den israelske avis Haaretz.

Her forsvarede han blandt andet en beslutning om at lade 15 millioner dollar i rede penge fra Qatar komme ind i Gaza, hvor de skal bruges til at aflønne offentligt ansatte, som ikke har fået løn længe, samt til sundhedssektoren.

- Vi ønsker at forebygge en humanitær krise i Gaza. For øjeblikket er det interne udsving i Gaza, som underminerer stabiliteten, og det kan det være i vores magt at forebygge, sagde han ifølge Haaretz.

Ifølge BBC er flere end 200 Gaza-borgere blevet dræbt af israelske styrker siden marts, de fleste i ugentlige demonstrationer langs hegnet mellem Israel og Gaza. En israelsk soldat blev dræbt ved hegnet i juli, da han blev ramt af en palæstinensisk skarpskytte.