T-Rex og langhalsen var ved at uddø millioner år tidligere end først antaget

Det var alligevel ikke en kæmpemeteor alene, der sendte dinosaurerne i graven, viser ny, epokegørende forskning.

Dinosaurussen T-Rex havde formentlig lettere ved at tilpasse sig klimafordringerne for millioner af år siden end langhalsen, fordi den spiser kød og ikke kun planter. (Foto: JAN JØRGENSEN © Scanpix)

Det var ikke en 10 kilometer stor meteor fra det ydre rum, der slog dinosaurerne ihjel, da den ramte jorden for 66 millioner år siden.

Den teori har ellers hidtil været mange palæontologers foretrukne.

Men nu har to britiske forskere bevist, at dinosaurerne begyndte at uddø langsomt allerede 50 millioner år før, meteoren styrtede ned på vores planet.

Forskningen er offentliggjort i tidsskriftet PNAS.

Manabu Sakamoto, der har ledet forskningen og er palæontolog på University of Reading i Storbritannien, er selv forundret over forskningsresultaterne.

- Vi havde ikke forventet at få dette resultat, siger han.

- Selv om de uddøde helt efter meteoren, var de allerede på vej til at uddø 50 millioner år før, den ramte, siger han.

En sauropod, mere populært kaldet langhals, der formentligt opstod for 245-208 millioner år siden. (Foto: ho © Scanpix)

Det var meteoren, der var dinosaurernes endegyldige dødsstød. Hidtil har det været voldsomt diskuteret i palæontolog-kredse, om dinosaurerne levede godt og stærkt helt op til meteoren slog ned, eller om de var ved langsomt at uddø allerede inden.

Og nu står det klart, at dinosauererne havde svære levevilkår allerede inden. Det forklarer Chris Venditti, der er en af forskerne bag undersøgelsen og evolutionsbiolog fra University of Reading.

Forskere er ikke sikre på, hvorfor dinosaurerne var ved at uddø, men nogle mener, at de ikke var stand til at overleve på grund af store klimaforandringer.

Intet knæk i kurven efter meteor

Ifølge Manabu Sakamoto kunne forskerne slå deres nye teori fast ved at kigge på alle de naturkatastrofer, der forekom i dinosaurernes levetid.

De så på, hvordan hver enkel forandring påvirkede antallet af de dinosaurarter, man har fundet gennem tiden. På den måde fik man en statistisk sikker model over udviklingen. Og her kunne de se, at meteornedslaget ikke gav et knæk i kurven, som først antaget.

Manabu Sakamoto analyser viser desuden, at sauropoderne, også kaldet langhalsene, var i større fare for at uddø, allerede inden meteoren ramte, hvorimod terapoderne, altså tyrannosaurus, var bedre til at udstå klimaforandringerne. Måske fordi de spiste kød, og langhalsene kun spiste planter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk