Tårer og trængsel ved stjernerappers retssag i Stockholm

Amerikanske A$AP Rocky nægter sig skyldig i vold mod 19-årig mand.

Svensk politi har udleveret billeder fra en video fra et vidnes telefon. På videoen kan man bl.a. se A$AP Rocky i grønne shorts, der kaster den unge mand hen ad gaden. (Foto: 10500 Polisen/Handout/TT © Scanpix)

Den amerikanske rapper A$AP Rockys mor kunne ikke holde tårerne tilbage, da hendes søn i formiddag blev ført ind i byretten i Stockholm.

Her er den 30-årige stjerne med det borgerlige navn Rakim Mayers sammen med to andre tiltalt for vold mod en 19-årig mand 30. juni i år. De nægtede sig alle skyldige i dag og siger i retten, at de handlede i nødværge.

Flere af de tilrejsende familiemedlemmer græd, da retssagen begyndte, men de tre tiltalte selv virker rolige og afslappede, fortæller DR Nyheders reporter Elisabeth Thiis, der følger retsmødet i Stockholm.

- A$AP Rocky sidder med armene hvilende på bordet foran sig. Han følger tæt med på den skærm, hvor den svenske anklager viser videoer og billeder fra politiets rapport, siger hun.

Se billederne, som svensk politi har udleveret her:

 • Politiet har udleveret billeder fra et vidnes mobilvideo af det angivelige overfald på den 19-årige mand. (Foto: 10500 Polisen/Handout/TT © Scanpix)
 • På videoen ser man den unge mand ligge på jorden og modtage slag og spark. (billede fra svensk politi) (Foto: 10500 Polisen/Handout/TT © Scanpix)
 • Det var disse hovedtelefoner, der angiveligt var årsag til sammenstødet mellem den 19-årige og rapperen og hans følge. (billede fra svensk politi) (Foto: 10500 Polisen/Handout/TT © Scanpix)
 • Anklageren mener, at rapperen og hans assistenter smadrede en flaske og brugte den mod den 19-årige. (billede fra svensk politi) (Foto: 10500 Polisen/Handout/TT © Scanpix)
 • Billede af de sår, den 19-årige havde efter episoden. (billede fra svensk politi) (Foto: 10500 Polisen/Handout/TT © Scanpix)
 • En tegning fra retssalen, hvor der ikke må tages billeder. ASAP Rocky er iklædt en grøn T-shirt. (Foto: ANNA HARVARD © Scanpix)
1 / 6

Journalister fra hele verden

Alle 70 pressepladser i salen er optaget, og domstolen har endda lavet et ekstra rum for at give plads til journalister fra hele verden, som dækker sagen.

Den store bevågenhed skyldes ikke mindst, at en lang række kendisser som Justin Bieber, Kanye West og Snoop Dogg har meldt sig i kampen for at få løsladt A$AP Rocky. Kampagnen nåede op på højeste niveau, da USA's præsident, Donald Trump, meldte sig på rapperens side.

Formiddagens retsmøde er primært blevet brugt til at fremlægge resultaterne af politiets efterforskning, som førte til tiltalen mod A$AP Rocky og de to andre mænd, der begge var en del af hans følge i Sverige.

Nogle af de mest afgørende beviser i sagen blev leveret af A$AP Rocky selv, da han lagde en video af episoden på sin Instagram-konto.

Rapperen erkender at have deltaget i episoden, men hævder ifølge svenske medier, at der var tale om nødværge.

I alt fem videoer af gadeslagsmålet blev afspillet i retten i dag.

Anklagemyndigheden mener, at videoerne dokumenterer, at rapperen og hans assistenter begik vold mod det 19-årige offer, blandt andet ved at slå ham med en flaske. De tiltalte opfatter videoerne som beviser for, at de handlede i nødværge.

Der er kamp om pladsen i byretten i Stockholm i dag. (Foto: ERIK SIMANDER © Scanpix)

Billeder af skader

Ud over videoerne har retten set billeder af ofrets skader. Han brækkede et ribben, fik blå mærker og snitsår forskellige steder på kroppen under sammenstødet. En læge har i forbindelse med efterforskningen udtalt, at han tydeligvis har været udsat for vold.

- De tiltalte reagerer ikke, da der kommer billeder af ofrets skader, fortæller DR's udsendte Elisabeth Thiis fra byretten i Stockholm.

Retssagen slutter på fredag, hvor der også kan falde dom. Dommeren kan dog også vælge at udbede sig op til en uges betænkningstid.

Sagen mod A$AP Rocky

 • Natten mellem 2. og 3. juli blev den 30-årige rapper, der har det borgerlige navn Rakim Mayers, anholdt sammen med tre andre efter et slagsmål i Stockholm 30. juni.

 • 5. juli blev tre af dem varetægtsfængslet, herunder A$AP Rocky.

 • 11. juli indstillede A$AP Rocky alle koncerter, som var planlagt i Europa i juli.

 • 20. juli ringede USA's præsident, Donald Trump, til den svenske statsminister Stefan Löfven. Trump bad den svenske statsminister om at få rapperen løsladt.

 • Den svenske statsminister udtalte lørdag som et svar til Trump, at "alle er lige for loven, selv besøgende fra andre lande".

 • 24. juli afbrød den svenske USA-ambassadør sin ferie for at håndtere presset mod ambassaden som følge af sagen.

 • Retssagen finder sted i Retten i Stockholm tirsdag, torsdag og fredag i denne uge.

 • A$AP Rocky har tidligere forklaret, at overfaldet skete i selvforsvar, da den 19-årige mand havde forfulgt og provokeret ham og hans følge.

 • De tiltalte risikerer op til to års fængsel, hvis de bliver kendt skyldige.

 • Den 19-årige mand, som ifølge tiltalen blev overfaldet, er også blevet efterforsket, men sagen er blevet henlagt. Det er blevet konkluderet, at manden handlede i nød.