Taburetten vakler under Tysklands indenrigsminister efter oversvømmelser: 'En opsigelse er mere end passende'

Horst Seehofer opfordres til at trække sig efter oversvømmelserne, der har kostet mindst 160 tyskere livet.

Presset stiger på Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofer, der har det politiske ansvar for Tysklands beredskabsstyrelse. (Foto: Friedemann Vogel © Ritzau Scanpix)

Tyskland blev advaret om vandet, der var på vej, men blev tyskerne?

Det spørgsmål presser sig lige nu på i Tyskland og i flere partier efter de massive oversvømmelser, der har hærget det vestlige Europa de seneste dage.

190 personer er nu bekræftet omkommet - langt størstedelen med tysk pas.

Og mens oprydningsarbejdet er i fuld gang i de ramte områder, hvor flere familier enten står helt uden et hjem eller med mange ødelagte ejendele, peger flere nu kritiske fingre i retning af den tyske regering og særligt landets indenrigsminister.

Horst Seehofer, hedder manden, der er den øverste, politiske ansvarlige for Tysklands beredskabsstyrelse, varslingssystemerne og katastrofekontrollen generelt.

  • Mange tyskere har mistet tæt på alt, de ejer. Her krammer et par midt i kaosset i byen Dernau i det vestlige Tyskland. (Foto: Christof Stache © Ritzau Scanpix)
  • Ødelæggelserne i de tyske byer er overvældende - her er det i Bad Muenstereifel. (Foto: Wolfgang Rattay © Ritzau Scanpix)
  • Der er valg i Tyskland til september og flere politikere har besøgt de værst ramte områder. Her er det indenrigsminister Horst Seehofer og den kristenkonservative kandidat til kanslerposten, Armin Laschet. (Foto: Friedemann Vogel © Ritzau Scanpix)
  • Oprydningsarbejdet omfatter også det tyske militær. (Foto: Wolfgang Rattay © Ritzau Scanpix)
  • Motorvej B265 ved byen Erftstadt nær Bonn er blevet til noget, der ligner en flod. (Foto: Sascha Steinbach © Ritzau Scanpix)
  • Den tyske kansler, Angela Merkel, besøgte søndag to af de hårdest ramte byer, Schuld og Adenau. (Foto: Sascha Steinbach © Ritzau Scanpix)
  • Her er det en gade i den tyske by Erftstadt, der står under vand. Mindst 160 personer er meldt omkommet i Tyskland efter oversvømmelserne, der også har ramt Holland og Belgien. (Foto: Thilo Schmuelgen © Ritzau Scanpix)
  • Huse er totalsmadrede efter oversvømmelser i den lille vesttyske by Dernau, Rhineland-Palatinate. (Foto: Christof Stache © Ritzau Scanpix)
  • Oprydningsarbejdet er i gang i de berørte byer. Blandt andet her i et hus i byen Insul, hvor vandmasserne pumpes ud. (Foto: Christof Stache © Ritzau Scanpix)
1 / 9

Borgere vidste ikke besked

Det europæiske advarselssystem for oversvømmelser sendte advarsler til de tyske myndigheder flere dage forud for oversvømmelserne.

Alligevel fortæller flere indbyggere i de værst ramte byer, at de ikke var klar over, hvad der var på vej.

Den tyske beredskabsstyrelse, der har ansvaret, har afvist, at der er noget som helst i vejen med advarselssystemet. De peger på, at advarslerne måske ikke blev taget alvorligt nok i befolkningen.

Partier: Det er indenrigsministerens ansvar

Venstrepartiet Die Linke opfordrer indenrigsminister Hoorst Seehofer til at trække sig.

Enten har regeringen ikke taget advarslerne seriøst nok, eller også er advarslerne ikke blevet videregivet ordentligt til de relevante myndigheder, lyder det fra partiformand Susanne Henning-Wellsow.

- Begge dele er utilgiveligt og en alvorlig politisk fejltagelse. Og i betragtning af katastrofens omfang er en opsigelse fra den ansvarlige minister mere end passende, siger hun i en pressemeddelelse.

(Foto: Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Det liberale parti, FDP, afkræver Seehofer svar på, præcis hvad forbundsregeringen vidste hvornår – og hvad den gjorde for at sikre borgerne i de ramte områder.

- Der tegner sig et billede af en større systemfejl, som indenrigsminister Seehofer bærer et direkte personligt ansvar for, siger Michael Theurer, der er næstformand for partiets gruppe i Forbundsdagen.

Kritikken afvises

Armin Schuster, chef for det føderale kontor for civilbeskyttelse og katastrofehjælp, afviser kritikken af, at advarselssystemerne ikke virkede.

- Advarsels-infrastrukturen var ikke vores problem, men derimod hvordan myndigheder og befolkning reagerede på advarslerne, siger han til radiostationen Deutschlandfunk med henvisning til, at der blev udsendt 150 advarsler op til og under katastrofen.

Men han erkender, at der er behov for flere forskellige former for advarsler – digitale advarsler via en app er ikke i sig selv tilstrækkelig. Dels fordi mange borgere ikke er digitale, dels fordi mobilnetværket risikerer at bryde ned i en katastrofe – hvilket også var tilfældet denne gang.

- Og det er derfor, vi gerne vil have de gode gamle sirener tilbage, siger han til Deutschlandfunk.

Der er allerede afsat 90 millioner euro til at geninstallere sirener, men det er ifølge katastrofechefen langt fra nok.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk