IS tager skylden for angreb i London

En soldat fra Islamisk Stat udførte operationen, meddeler Islamisk Stats talerør, Amaq, som ikke angiver noget om, hvem der er kilde til oplysningerne.

En af de dræbte er politibetjent Keith Palmer på 48 år. Han blev overfaldet af gerningsmanden med en kniv ved parlamentet. AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Scanpix)

Islamisk Stat tager i en erklæring skylden for angrebet i London i går. Det skriver nyhedsbureauet Amaq ifølge Reuters.

- En soldat fra Islamisk Stat udførte operationen, meddeler Islamisk Stats talerør, Amaq, som ikke angiver noget nærmere om, hvem der er kilde til oplysningerne.

Og det er sandsynligt, at IS mener, at gerningsmanden er en af deres sympatisører. Det siger DR’s mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund:

- Islamisk Stat tager ikke hovedkulds skylden for hvad som helst, siger han.

- Når Islamisk Stat nu tager skylden for angrebet i London, så er det fordi, de føler sig relativt sikre. Men det betyder ikke nødvendigvis, at Islamisk Stat har været med til at organisere eller udføre angrebet. Islamisk Stat tager gerne ansvar for angreb, som deres støtter udfører, uden at IS har vidst noget om angrebene på forhånd, siger Michael S. Lund, som tilføjer, at der også er enkelte eksempler på, at IS har taget skylden for angreb, som intet havde med terror at gøre.

Gerningsmanden bag angrebet i London var født i Storbritannien og kendt af myndighederne i forvejen. Det sagde den britiske premierminister Theresa May i en tale i parlamentet tidligere i dag.

Endnu er gerningsmanden, som selv blev dræbt under angrebet i går, ikke blevet navngivet. Ifølge May var han i søgelyset hos sikkerhedstjenesten MI5 "for nogle år siden".

- Jeg kan bekræfte, at manden var født i Storbritannien, og at han for nogle år siden blev undersøgt én gang af MI5 i forbindelse med bekymring for voldelig ekstremisme, siger Theresa May og tilføjer, at manden for efterretningstjenesten dengang var en "perifer figur".

Der har ikke været efterretninger om, at manden havde i sinde at udføre et angreb, lyder det.

TERRORANGREBET I LONDON

  • En gerningsmand kørte bevidst sin bil ind i fodgængere på Westminster Bridge, hvor tre omkom.

  • Bilen var lejet i Birmingham.

  • Herefter stak han en betjent ned ved parlamentet, inden han selv blev skudt og dræbt.

  • I alt blev fire personer inklusive gerningsmanden dræbt, og mindst 40 blev såret.

  • Storbritanniens premierminister, Theresa May, kalder angrebet "sygt" og gerningsmanden for "terrorist".

  • Politiet mener at kende gerningsmandens identitet, men de har endnu ikke offentliggjort, hvem han er.