Taiwan byder Pelosi velkommen med åbne arme, mens Kina skruer op for trusler

USA skal støtte demokrati alle steder, skriver Nancy Pelosi om sit omstridte besøg i Taiwan.

I Taiwans lufthavn blev Nancy Pelosi modtaget af Taiwans udenrigsminister Joseph Wu. (Foto: TAIWAN MINISTRY OF FOREIGN AFFAI © Ritzau Scanpix)

Hvis man var i tvivl, om formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, er velkommen i Taiwan, skal man blot kigge på Taiwans største bygning, Taipei 101.

- Formand Pelosi, velkommen til Taiwan, stod der skrevet på den 508 meter høje bygning, efter hun landede sent i eftermiddag dansk tid.

I lufthavnen stod Taiwans udenrigsminister, Joseph Wu, og tog imod sin amerikanske gæst med åbne arme.

- Pelosis besøg viser en bundsolid amerikansk støtte til Taiwan, og besøget vil styrke båndene mellem Taiwan og USA, udtaler han ifølge Reuters.

Taipei 101, der er 508 meter høj, lyser aftenhimlen op i forbindelsen med Nancy Pelosis, formanden for Repræsentanternes Hus, besøg i Taiwan. (Foto: ANN WANG © Ritzau Scanpix)

Nancy Pelosis besøg i Taiwan bliver set som en stor provokation af Kina, da verdens folkerigeste land ser Taiwan som en udbryderprovins, der en dag skal genforenes med Kina.

Den 82-åriger amerikanske politiker ventes onsdag at mødes med Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, besøge Taiwans parlament og mødes med demokratiforkæmpere, inden hun igen forlader øen onsdag eftermiddag lokal tid.

Det skriver Taiwans officielle nyhedsbureau ifølge Reuters. Oplysningen bekræftes af kilder i Pelosis følge.

Siden ankomsten til Taiwan har Pelosi ikke gjort meget for at føje Kina.

For kort efter landingen blev en kronik af Nancy Pelosi udgivet i Washington Post. Her står der blandt andet, at USA skal huske at "støtte forsvaret af Taiwan", og at øens demokrati trues af Kina.

- I lyset af Kinas Kommunistpartis accelererende aggression skal vores delegations besøg ses som en klar erklæring af, at USA står ved Taiwans side, skriver hun blandt andet i indlægget.

Se videoen herunder, hvor Nancy Pelosi lander i Taiwan.

Kina fordømmer besøg

I Kina er de ikke just begejstrede for Nancy Pelosis besøg i Taiwan.

Landets udenrigsministerium fordømmer på det kraftigste Nancy Pelosis besøg til Taiwan. I en erklæring skriver ministeriet, at Pelosis besøg "alvorligt krænker Kinas suverænitet og territoriale integritet".

Derudover fremgår det af erklæringen, at besøget vil have "alvorlig indvirkning" på det politiske grundlag mellem Kina og USA's forhold.

- Det undergraver fred og stabilitet på tværs af Taiwan-strædet og sender et alvorligt forkert signal til separatiststyrkerne om 'Taiwans uafhængighed', står der i den officielle erklæring.

Men det store land vest for Taiwan nøjes ikke kun med at fordømme besøget. Kina planlægger også en storstilet militærøvelse nær Taiwan.

Nancy Pelosis omdiskuterede besøg, fik lokalbefolkningen til at flokkes til lufthavnen, hvor den prominente amerikanske politiker landede sen eftermiddag dansk tid. (Foto: SAM YEH © Ritzau Scanpix)

Det kinesiske nyhedbureau Xinhua oplyser, at den kinesiske hær, Folkets Befrielseshær, vil begynde en militærøvelse rundt om Taiwan på torsdag.

Øvelsen vil både indeholde kinesiske kampfly og militærskibe og vare til lørdag. Dermed begynder øvelsen først efter Nancy Pelosi har forladt Taiwan.

De varslede kinesiske militærøvelser møder kraftig fordømmelse fra Taiwan.

- Med øvelserne forsøger Kina at true Taiwans vigtigste havne og byer, lyder det i en meddelelse fra det taiwanske forsvarsministerium ifølge Ritzau.

Ministeriet mener videre, at Kinas store militære øvelser har til formål at lægge psykologisk pres på indbyggerne i Taiwan.

Desuden oplyser Taiwans forsvarsministerium på Twitter, at der i løbet af i dag har været 21 kinesiske militærfly, som er fløjet ind i Taiwans luftrum.

DR's journalist i Kina: Største sociale medie er lukket

Philip Róin, der er DR's journlist i Kina, befinder sig netop nu i Fujian-provinsen, som ligger over for Taiwan.

Herfra fortæller han, at man har brugt de seneste uger på at forberede sig og advare Kinas befolkning om, hvad der kan komme til at ske.

Og nu, hvor Nancy Pelosis besøg er blevet en realitet, er de kinesiske myndigheder nærmest gået i selvsving.

- Fra kinesisk side har man udsendt en bredside af pressemeddelelser fra alle ministerier og regeringsorganer, der har et tastatur. De gentager de samme pointer, vi har hørt de sidste to uger, som denne krise har stået på.

Han fortæller også, at Kina har lukket for landets største sociale medie.

- Det største sociale medie Weibo har været lukket i en time. Så vi kan ikke diskutere, hvordan regeringen har håndteret krisen med Taiwan, siger Philip Róin fra Kina.