Taiwan har kun 18 venner i verden: Nu har de tabt endnu en til Kina

Listen over øgruppens venner bliver kortere og kortere. Nu tæller den heller ikke Burkina Faso.

Præsident Tsai Ing-wen og Taiwan er mere og mere alene i verden. Nu har de kun en ven tilbage i Afrika og 18 i hele verden. (Foto: © TYRONE SIU, Scanpix)

Øgruppen Taiwan har mistet endnu en allieret til Kina, denne gang i Afrika.

Og imens det vestafrikanske land Burkina Faso, som det drejer sig om, næppe i sig selv har været blandt Taiwans allervigtigste partnere, er afskeden del af en større tendens.

Først på måneden annoncerede Den Dominikanske Republik således, at det skar forbindelsen til Taiwan. Og sidste år sagde Panama farvel til øgruppen for i stedet at blive venner med Beijing.

Udviklingen har affødt et, ifølge CNN, usædvanligt krads svar fra Taiwans regering.

- Dette er en advarsel til den kinesiske regering: Denne opførsel er skadelig for forholdet hen over strædet (Taiwanstrædet, mellem Kina og Taiwan, red.) og Kinas internationale omdømme, sagde præsident Tsai Ing-wen i går i en pressemeddelelse.

- Kinas undertrykkelse vil kun gøre Taiwans partnerskaber i det internationale samfund endnu stærkere, sagde præsidenten.

Kun 18 venner tilbage

Burkina Fasos farvel til Taiwan er det nyeste resultat af den såkaldte et-Kina-politik. Her kræver Kina, at alle lande, der ønsker diplomatiske forbindelser med republikken, skal anerkende Folkerepublikken Kina som det eneste legitime Kina.

Dermed må de ikke samtidig have relationer med Taiwan, som styres af de politiske efterkommere til det tidligere kinesiske styre, som blev fordrevet, da kommunisterne kom til.

I alt har øgruppen nu kun diplomatisk forbindelse til 18 stater, primært små nationer i Stillehavet, Sydamerika og Caribien.

Blandt dem er også Vatikanstaten, som dog ifølge CNN også kan være på vej til en forbrødring med Kina.

Trækker hjælp og diplomater

Burkina Fasos beslutning om at skifte side i Taiwan/Kina-konflikten har fået Taiwan til straks at standse al bistand til det forarmede vestafrikanske land, samtidig med at det trækker diplomater og statsborgere ud.

Samtidig har Taiwans udenrigsminister tilbudt at trække sig.

Det kinesiske udenrigsministerium har til gengæld udsendt en meddelelse om, at det glæder sig over, at Burkina Faso nu er blandt Kinas venner.

- Vi byder Burkina Faso velkommen til at deltage i det venligtsindede Kina-Afrika samarbejde så hurtigt så muligt med udgangspunkt i et-Kina-princippet, melder Kina.

Ifølge Reuters måtte Taiwan tidligt i morges lokal tid sende jagerfly på vingerne, for at afvise to kinesiske bombefly, som fløj rundt om øen, sandsynligvis som reaktion på Taiwans præsidents vrede udfald.

To rivaliserende kinaer

  • Taiwan har 23 millioner indbyggere, som er spredt på et areal lidt større end Jylland, de fleste i hovedstaden Taipei og New Taipei City.

  • Øgruppens - et par småøer hører også ind under Taiwan - officielle navn er Republikken Kina. Den blev oprettet efter opgøret med Qing-dynastiet i Kina i 1911-1912.

  • I 1949 blev nationalistregeringen dog fordrevet til Taiwan, da kommunisterne overtog det, som i dag hedder Folkerepublikken Kina.

  • Indtil 1991 var det fortsat Taiwans erklærede mål at tilbageerobre fastlandet, men det er nu opgivet. Fokus er i stedet at holde stand mod sin store nabo.

  • Både regeringen i Taipei og i Beijing ser Taiwan som del af Kina, men de anerkender ikke hinandens legitimitet.

  • Heller ikke Danmark har diplomatisk forbindelse med Taiwan på grund af et-Kina-politiken, men driver dog et handelskontor på øen.