Taiwanerne siger nej til ægteskab mellem homoseksuelle

Et flertal af vælgerne i Taiwan har sagt nej til homoægteskaber. Forfatningsdomstol mener det modsatte.

Lørdag stod folk i kø i Taiwan for at afgive deres stemme i en folkeafstemning om ægteskab mellem personer af samme køn. (Foto: TYRONE SIU © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Et ægteskab bør kun være mellem en mand og en kvinde, mener et flertal af vælgerne i Taiwan. Det står klart efter en folkeafstemning i går i det lille selvstyre.

Selv om folkeafstemningen kun er vejledende, er resultatet et stort tilbageslag for LGBT-par, som havde håbet, at deres ø ville bliver det første sted i Asien, som tillader ægteskab mellem to personer af samme køn.

Afstemningen var arrangeret af en række kristne organisationer. Kristne udgør omkring fem procent af Taiwans befolkning og er fortalere for den traditionelle kinesiske familiestruktur.

Nærmer sig deadline fra domstol

Resultatet af folkeafstemningen går imod en afgørelse fra landets forfatningsdomstol fra maj 2017. Her bad domstolen taiwanske politikere om at gøre ægteskab mellem personer af samme køn lovligt inden for to år.

På grund af forfatningsdomstolens afgørelse ventes det da også, at folkeafstemningens resultat vil frustrere politikerne, som nærmer sig deadline for at lovliggøre ægteskab mellem homoseksuelle til maj næste år.

Mange politikere stiller op til genvalg i 2020.

Politikere fra præsident Tsai Ing-wens regeringsparti foreslog allerede i maj 2016 at legalisere ægteskab mellem homoseksuelle, men udsatte deres forslag til efter forfatningsdomstolens beslutning.

/ritzau/