Tal lyver aldrig - eller gør de? Fortalelse fra von der Leyen skaber forvirring om ukrainske tabstal

Op mod 13.000 ukrainske soldater er blevet dræbt siden februar, lyder det fra officiel hold i Ukraine.

Flere end 10.000 ukrainske soldater har mistet livet, siden Rusland invaderede landet i februar. Sådan lyder den officielle opgørelse fra de ukrainske myndigheder. Her i det østlige Kharkiv ligger en del af dem begravet. (Foto: © Clodagh Kilcoyne, REUTERS)

Tal lyver ikke, lyder det ofte i forsøget på at fastslå ubetvivlelig fakta.

Men de seneste dage i Ukraine - og i Rusland - har der fløjet så mange tal og estimater rundt, at det efterhånden ikke er til at hitte rede i, hvad de pågældende tal faktisk dækker over.

Det handler naturligvis om tabstal; antallet af ukrainske soldater, der har mistet livet i den krig, der med blodige snedækkede vinterstøvler nu er trampet ind i sin 10. måned.

Tabstal hører blandt de informationer, der indhyllet af krigens tåge i Ukraine nærmest kun er præsident Zelenskyj, forsvarsminister Oleksij Reznikov og eventuelt den stærkt populære hærchef, Valerij Zaluzjnyj, forundt at udtale sig om.

Bakhmut er en af de steder i det østlige Ukraine, hvor der lige nu er meget hårde kampe, og hvor begge parter i krigen mister soldater. (Foto: © LEAH MILLIS, REUTERS)

Men flere af Zelenskyjs rådgivere har nu givet et bud på, hvor mange soldater fra de ukrainske væbende styrker der har måttet betale den ultimative pris.

- Vi har den officielle opgørelse fra den øverstkommanderende, og det er fra 10.000 til 12,500 til 13.000 dræbte, lød det i går fra præsidentens talsmand, Mykhajlo Podoljak.

Foklaringen på den pludselige åbenhed omkring det, der ellers anses som en statshemmelighed, er EU-Kommssionsformand, Ursula von der Leyens, formodede fortalelse i onsdags.

Her luftede kommissionsformanden et markant højere tal, da hun fastslog, at 20.000 civile og mere end 100.000 ukrainske soldater var blevet dræbt i krigen.

Her kan du se, hvad Ursula von der Leyen sagde:

Videoen blev lynhurtigt fjernet fra sociale medier, samtidig med at en talsperson fra Kommissionen efterfølgende trak i land på Twitter og beklagede “unøjagtigheden i tallene”.

- Estimatet baseret fra eksterne kilder skulle have angivet både dræbte og sårede og afspejle den russiske brutalitet, var forklaringen fra Dana Spinant, vicetalsperson for Europa-Kommissionen.

Præcist ukrainsk tabstal oplyses ikke

Tallene fra von der Leyen blev hurtigt afvist i Ukraine. Men afvisningen blev på bedste diplomatiske vis pænt pakket ind; Von der Leyen måtte have fortalt sig, men idet vurderingen kom fra en så internationalt højtstående person, var der ingen anden vej end at reagere.

Men, har man kunnet forstå på en anden af Zelenskyjs rådgivere, uofficielt ligger det ukrainske tabstal mellem 10-20.000. Sådan lød det i hvert fald i et interview med Oleksij Arestovytj, der samtidig slog fast, at selvom man er bekendt med det det præcise tal, bliver det ikke offentliggjort.

Forklaringen er ganske enkelt ifølge Arestovytj, at ved åbent at fremlægge tabstal kan det give fjenden inddirekte informationer, som kan bruges i strategisk planlægning.

At der er så stor usikkerhed om tabstal, er helt normal praksis, lyder det fra Kenneth Øhlenschlæger Buhl, der er militærforsker ved Forsvarsakademiet.

- Det afviger ikke fra det, vi har set i andre krige. Det hænger sammen med, at man ikke vil afsløre overfor fjenden, hvor alvorlige tab man lider. Det kan måske afskrække fjenden mere, hvis man ikke fortæller, hvor mange mænd man har mistet. Det er set før, siger han.

I Rusland fortæller man om faldende moral

I Rusland har man ikke været sen til at gribe fat i forvirringen omkring det tal, EU-Kommissionsformanden anvendte.

Flere medier henviser til dem som et klart tegn på, at Ukraine forsøger at dække over de reelle tabstal. Eksempelvis rapporterer nyhedsbureauet Tass, at moralen efterfølgende er faldet så markant blandt de ukrainske tropper, at der er sket en stigning i både antallet af sabotører og ukrainske soldater, som forlader deres post.

Der har de seneste dage været tvivl om antallet af sårede og dræbte ukrainske soldater. I en vurdering fra den amerikanske general Mark Milley lød det i sidste måned, at det formentlig var i nærheden af op mod 100.000 - det samme om på den russiske side. Her ses en såret ukrainsk soldat i Bakhmut i Donetsk-regionen. (Foto: © AnatoliI Stepanov, AFP or licensors)

Samtidig øges spændingerne ifølge det russiske statskontrollerede nyhedsbureau i Ukraine, og det i en sådan grad, at hvervekontorer i landet nu bliver bestormet af pårørende til soldater.

Ukrainsk vurderig i underkanten

Og ligesom i Ukraine fastholder man i det officielle Rusland, at tabstallene i fjendens lejr er markant større end dem, man selv har lidt.

For knap en måned siden lød vurderingen fra Pentagon i USA, at omkring 100.000 russiske soldater var blevet dræbt og såret, mens det "formentlig var det samme for Ukraine".

Tallene blev dog ret hurtigt afvist af formanden for det nationale sikkerheds-og forsvarsråd her, Oleksiy Danilov, der medgav, at man var enig i vurderingen af de russiske tabstal, men ikke de ukrainske.

Præsident Zelenskyj selv har tidligere udtalt, at der om dagen bliver dræbt omkring 60-100 ukrainske soldater, og omend det tal vil være en anelse højere, lyder de seneste dages estimat dog til at være i den lave ende, vurderer militærforsker Kenneth Øhlenschlæger Buhl fra Forsvarsakademiet.

- Hvis vi ser på voldsomheden af de kampe, som ukrainerne har været ude i, specielt i den østlige del af Ukraine tidligere på året, så virker det til, at de må have lidt substantielle tab, siger han.

Til trods for at tabstal på begge sider af krigens parter formentlig forbliver ukendte, forventer militærforskeren dog, at de russiske tabstal vil være større end ukrainernes.

- Man har set, hvordan russerne har kastet mange utrænede folk ind. Og russerne - udover at de fører en meget brutal krigsførelse overfor deres modstandere - har traditionelt en large holdning til egne tab, siger han.