Taleban skød Malala som 14-årig: For første gang er hun i sin hjemby igen

Den 20-årige nobelprismodtager Malala Yousafzai er på besøg i sin pakistanske hjemby, hvor hun i 2012 blev skudt i hovedet.

Under stort sikkerhedsopbud er Malala Yousafzai i dag ankommet til sin hjemby Mingora i den pakistanske Swat-dal.

I en militærhelikopter blev Malala sammen med sine forældre og to brødre transporteret nær det barndomshjem, hun ikke har besøgt, siden hun som 14-årig blev skudt i hovedet af en talebaner, der angreb hende i en skolebus.

Ved hjemmet bød familiemedlemmer, venner og tidligere klassekammerater hende velkommen med kram og blomster.

- Det er stadig som en drøm for mig, er jeg virkelig her med jer? Er det en drøm eller virkelighed?, sagde en rørt Malala ifølge nyhedsbureauet AP.

Malala har bedt myndighederne om lov til at besøge sin hjemby og den nærliggende landsby Shangla, hvor der er blevet bygget en skole finansieret af Malala-fonden.

Sikkerheden er blevet skærpet i Mingora før besøget, og hverken Malala eller familien har været bange for at vende tilbage til Swat-dalen, siger Malalas onkel, Mahmoodul Hassan, til AP.

- Vi er regeringen og hæren taknemmelige for, at de faciliterer besøget.

Skudt for at gå i skole

Den 9. oktober 2012 blev den 14-årige Malala Yousafzai skudt i hovedet af en talebaner, der fra tæt hold sendte tre kugler mod Malala og hendes veninder i en skolebus.

Malala var blevet et mål, fordi hun kæmpede for kvinders ret til at gå i skole i et land, hvor det ikke er alle forundt.

- Hvem er Malala?, spurgte angriberen, da han trængte ind i skolebussen.

Malala blev behandlet, først på et militærhospital i Pakistan, siden i Birmingham i England, og overlevede angrebet.

Siden har hun ufortrødent fortsat kampen for kvinder og børns rettigheder. Hun har åbnet Malala-fonden, der ”arbejder for en verden, hvor alle piger kan lære og lede uden frygt”, og i 2014 blev hun den yngste nogensinde til at modtage Nobels Fredspris.

I april sidste år blev hun udnævnt som FN's fredsambassadør - også som den yngste i historien.

I dag studerer Malala Yousafzai politik, filosofi og økonomi på Oxford Universitet.