Taliban beskyldes for at henrette tidligere sikkerhedsfolk: 'Hvert minut venter jeg på døden'

Tidligere soldater frygter at blive udsat for hævndrab af Taliban-folk, fortæller de til DR.

Taliban lovede frit lejde til tidligere medlemmer af de afghanske sikkerhedsstyrker, men de holder ikke deres ord, lyder det. (Foto: Wana News Agency © Ritzau Scanpix)

Taliban-folk har henrettet eller fået flere end 100 tidligere politi- og efterretningsfolk til at forsvinde, siden de tog magten i Afghanistan. Og det er bare i fire af de afghanske provinser.

Sådan lyder det i en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, HRW, der blev offentliggjort i denne uge.

Ifølge organisationen har de dokumenteret, at 47 tidligere medlemmer af de afghanske sikkerhedsstyrker er blevet henrettet eller er forsvundet, efter de havde overgivet sig til Taliban eller blev taget til fange mellem midten af august og udgangen af oktober.

Derudover har man "troværdig information" om over 100 drab, skriver HRW.

DR har været i kontakt med to tidligere afghanske soldater, der frygter at blive de næste.

Holder ikke løfte om frit lejde

Efter Talibans magtovertagelse i august opfordrede de tidligere medlemmer af de afghanske sikkerhedsstyrker til at lade sig registrere. I så fald ville de modtage et brev, der ville garantere deres sikkerhed, lød det.

Men løftet om frit lejde er blevet brudt gang på gang, lyder det fra HRW.

- Den lovede amnesti fra Talibans lederskab har ikke stoppet lokale kommandører i summarisk at henrette medlemmer af de afghanske sikkerhedsstyrker eller få dem til at forsvinde, lyder det fra Patricia Gossmann, meddirektør for HRW i Asien.

Taliban-krigere har patruljeret Kabuls gader siden august. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

Organisationen peger på, at Taliban har fået adgang til navnene på en lang række tidligere sikkerhedsfolk gennem dokumenter, som den tidligere regering efterlod, da Kabul faldt.

Det samme fortæller en tidligere major i den afghanske hær, som DR har været i kontakt med. Majoren, som vi af sikkerhedshensyn omtaler som "Abdul Kabir”, arbejdede i over fem år side om side med danske officerer på en militær uddannelsesinstitution i Kabul.

Her var han ansvarlig for rekruttering, og derfor var der store mængder information om militærakademiets kadetter i hans afdeling.

- Vi nåede ikke at destruere nogle af dokumenterne, inden Taliban kom. Nu har de adgang til alle akademiets informationer og billeder, fortalte han DR Nyheder tilbage i august, da Taliban overtog magten i landet.

Dengang frygtede han, at Taliban ville bruge informationerne til at indlede en jagt på ham og hans tidligere kollegaer i den afghanske hær. Det kan meget vel være sket, mener han.

I tirsdags skrev afghanske medier i hvert fald, at hans nære ven og tidligere officerskollega var blevet dræbt. Taliban havde angiveligt pågrebet og henrettet ham ved skydning cirka 120 kilometer fra hovedstaden Kabul.

- Jeg tænker hele tiden: Hvornår bliver det min tur? Hvert minut venter jeg på døden, skriver han til DR.

Mens Talibans overtagelse blev fejret af gruppens tilhængere, har den kastet utallige tidligere sikkerhedsfolk ud i usikkerhed - eller det der er værre. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

Han befinder sig fortsat i Afghanistan og fortæller, at hans sikkerhedsmæssige og økonomiske situation forværres dag for dag.

- Vi har et ordsprog, der lyder sådan her: Jorden er hård, og himlen er højt oppe. Der er ingen steder, vi kan tage hen, fortæller han for at illustrere sin vanskelige situation og de hårde fremtidsudsigter under Talebans styre.

Afghanske journalister viser deres skader, efter de i september blev tilbageholdt af Taliban. (Foto: Wakil Kohsar © Ritzau Scanpix)

I dag har han mistet kontakten til mange af sine tidligere kollegaer.

- Vi lever under meget farlige vilkår. Mange af dem har jeg ikke hørt fra. Alle er i sorg og holder sig for sig selv eller sørger sammen med deres familie.

'Den slags sker hver dag'

Også den tidligere officer, som vi omtaler som "Ghulam Ahmazai", fortæller om frygten for at blive pågrebet og dræbt af Taliban.

- Den slags sker hver dag, siger den tidligere officer om rapporten fra HRW, der detaljerer Talibans drab på tidligere soldater.

Han arbejdede gennem flere år tæt sammen med de danske styrker i Kabul, og som stabsofficer i forsvarsministeriet var han med til at planlægge og udvikle militærets uddannelser.

Da Taliban i august indtog Kabul, var Ghulam Ahmazai overbevist om, at hans liv var i fare. Han besluttede sig derfor for at flygte og nåede akkurat i skjul i tide, fortæller han.

For ifølge Ahmazai sparkede Taliban-krigere bevæbnet med AK-47 geværer døren op til hans hjem i Kabul dagen efter.

- Min Gud, hvor var det heldigt, jeg nåede at tage afsted. Jeg er i chok, skrev han dengang til DR.

Da Taliban-krigerne ikke kunne få fat i Ghulam Ahmazai, stjal de hans militærudstyr og bil. Efterfølgende er Taliban-folk endnu en gang brudt ind i hans tidligere hjem og er også troppet op på hans tidligere arbejdsplads for at spørge efter ham, siger han.

Derefter besluttede han sig for at flygte ud af landet, men det lykkedes ham ikke at komme ombord på et fly ud af Kabul Lufthavn. I stedet endte han med at blive vidne til selvmordsangrebet den 26. august, der dræbte over 170 personer.

Tusindvis af afghanere stod i dagevis ved indgangene til Kabul Lufthavn for at komme ombord på fly. Den 26. august blev snesevis af dem slået ihjel ved et bombe-angreb. (Foto: Wakil Kohsar © Ritzau Scanpix)

- Måske tyve minutter tidligere stod jeg, hvor eksplosionen skete. Jeg var i chok i to-tre dage og græd meget over det. Jeg var tæt på at dø den dag, siger han.

Siden slutningen af august har den tidligere officer jævnligt flyttet bolig for at undgå Taliban.

Han fortæller, at Taliban i starten ledte ”meget seriøst” efter ham, og at de stadig vil pågribe ham, hvis de ser ham. Heller ikke han giver meget for Talibans tilbud som frit lejde.

- Det er ikke sandt, og jeg tror ikke på dem. Derfor kan jeg ikke bo derhjemme, siger den tidligere officer, der fortæller, at han frygter for den kolde vinter, der er på vej.

- Situationen bliver sværere dag for dag, siger den tidligere militærmand.

HRW peger på, at Taliban i september annoncerede, at man ville nedsætte en kommission til at undersøge meldinger om blandt andet brud på menneskerettighederne. Kommissionen har endnu ikke annonceret undersøgelser af de rapportede drab.

- Talibans uunderbyggede påstande om, at de vil gribe ind for at forhindre mishandling og stille mishandlere til ansvar lader til, indtil videre, ikke at være andet end et pr-stunt, lyder det fra Patricia Gossmann.

FacebookTwitter