Taliban blandt Stelton og Arne Jacobsen: Den danske ambassade er indtaget

Kom med på rundvisning i det, der for kort tid siden var Danmarks ambassade i Afghanistan.

I Kabul i Afghanistan er der ikke længere danskere på ambassaden. Det samme gælder for ambassadørboligen, der ligger bag denne mur.

Skrevet af: Nanna Muus Steffensen, dansk journalist i Afghanistan.

Nogen har skrevet med tusch på den tidligere danske ambassade i Kabul:

'Længe leve det Islamiske Emirat' står der på nogle skabe i et af de soveværelser, hvor danske udsendte ind til for en lille måned siden boede.

Nu slapper en flok talibanere af i haven ved siden af en swimmingpool og farverige blomsterbede. To luftmadrasser driver omkring på det grumsede vand. Indenfor flyder en diskokugle, Montana-reoler, detaljerede kort over den afghanske hovestad og indsatsplader til skudsikre vester.

- Det her er ikke mujahedinernes ejendom, det er ambassadens ejendom. Vi har ikke tilladelse til at røre ved disse ting, siger Ahmad Zaheer, imens han viser en pansret bil frem.

Han forklarer, at han er Talebans ansvarlige for ambassader og internationale kontorer. Han skal sørge for, at forladte ambassader som den danske ikke bliver plynret.

Beskeden om ikke at røre ved noget er ikke nået ud til de almindelige talebanere, som har indfundet sig på ambassaden siden bevægelsen indtog Kabul den 15. august.

Den danske ambassade blev drevet i samarbejde med Norges ambassade, og for nylig bragte den norske avis Aftenposten en artikel med billeder af talebanere, som gennemroder ambassadens interiør. De ser på dameblade, ski og poserer med ambassadens lager af vin.

Ahmad Zaheer beklager meget, at disse talebanere lukkede sig selv ind på ambassaden.

- Vi i Emiratet ønsker at have gode relationer til hele verden, siger han og garanterer personligt at ambassadens ansatte, både lokale og danskere, ikke skal være nervøse for at arbejde i Afghanistan.

Da Taliban var ved magten for mere end 20 år siden var kvinders rettigheder massivt indskrænket. De måtte ikke tage en uddannelse. De måtte heller ikke gå alene på gaden uden et mandligt familiemedlem. (Foto: © Nanna Muus Steffensen, (c) DR)

Ikke mødt danskerne

Malerier af Nyhavn og et fyrtårn hænger på væggene i danskerne tidligere spisesal og fællesstue. Her er der blevet holdt valgaftener, poolfester og set fodboldkampe. På de støvede hylder står der stadig vinglas.

- Jeg tror, der var en bar her, siger Ahmad Zaheer.

Ambassaden bestod af flere huse på begge sider af en vej, som af sikkerhedshensyn var spærret af i begge ender.

Danmark har investeret mere end 7,8 milliarder kroner i udviklingsbistand i Afghanistan fra 2000 til 2021 ifølge Udenrigsministeriet. Ambassaden har gennem årene været centrum for en række projekter i landet blandt andet imod korruption og til at udbrede uddannelse af både piger og drenge.

På en af væggene på den aflukkede vej er der malet en kvinde med regnbuefarvet hår omgivet af peace-tegn.

'Der er ikke nogen fred uden kvinder,' står der ved siden af.

Solen er næsten gået ned og en nærliggende moske kalder til bøn. På solsengene ved poolen ligger bordtennisbat og batmintonketchere. Et bedetæppe bliver lagt ud på græsplænen ved siden af et volleyball-nettet, og talibanerne skiftes til bede aftenbøn.