Taliban efter tre dages fred i Afghanistan: Våbenhvilen slutter i aften

I beskeder til internationale medier siger Taliban-talsmand, at man vil fortsætte militære aktioner mandag.

ARKIVFOTO: Røg stiger til vejrs efter kampe mellem Taliban og de afghanske sikkerhedsstyrker sidste år. Nu begynder kampene formentlig snart igen efter tre dages våbenhvile. (Foto: MOHAMMAD ISMAIL © Scanpix)

En talsmand for Taliban meddeler søndag, at militante gruppering ikke har planer om at forlænge våbenhvilen med Afghanistans regering.

- Våbenhvilen slutter i aften, og vores operationer vil begynde, inshallah (om Gud vil red.). Vi har ingen intentioner om at forlænge våbenhvilen, siger en talsmand for Taliban, Zabihullah Mujahid, til AFP.

Samme talsmand siger til nyhedsbureauet Reuters, at der ikke er lavet en aftale om at forlænge våbenhvilen.

- Indtil videre er der ikke truffet beslutning om at forlænge våbenhvilen, så i dag er den sidste dag i denne tredages fred. Vores normale operationer starter igen i morgen (mandag red.), lyder det.

Siden fredag har de to parter holdt våbenhvile i anledning af den muslimske højtid eid al-fitr, der markerer afslutningen på den muslimske fastemåned ramadan.

Talibanere i gaderne

Aftalen om våbenhvile har mødt international anerkendelse, og lørdag lød det også fra den afghanske præsident Ashraf Ghani, at han ville forlænge våbenhvilen yderligere og opfordrede Taliban til at gøre det samme.

I løbet af weekenden har flere afghanske byer været fyldt af feststemte mennesker, der er strømmet ud i gaderne for at fejre den muslimske højtid.

Flere soldater fra Taliban har gået frit rundt i de afghanske byer, hvilket har vakt stor opsigt hos indbyggerne.

Der er også blevet afholdt festligheder og blevet spillet musik for at fejre våbenhvilen.

Den tre dage lange våbenhvile har dog kun været aftalt mellem Taliban og afghanske styrker. Den gælder ikke den militante gruppering Islamisk Stat, der lørdag tog skylden for et voldsomt blodigt angreb i byen Nangarhar, der kostede 36 personer livet.

Søndag har yderligere en eksplosion ramt Nangarhar tæt ved en guvernørbolig. Ifølge myndighederne er 10 personer dræbt og 30 sårede. Ingen har umiddelbart taget skylden for angrebet.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter