Taliban har indtaget Kabul: Det ved vi lige nu

Den afghanske regering er kollapset, og Taliban har indtaget præsidentpaladset.

En Taliban-kriger i Herat i Afghanistan. Bevægelsen har i dag indtaget hovedstaden Kabul. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Situationen i Afghanistan udvikler fortsat dramatisk. Her er et overblik over, hvad vi ved lige nu:

Taliban har indtaget Kabul og præsidentpaladset

Taliban står vagt ved et checkpoint i Herat. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Tidligt søndag morgen dansk tid bevægede krigere fra Taliban sig ind i Kabul. Ifølge en talsmand for bevægelsen skete det for at opretholde orden, da det afghanske politi har forladt byen.

Taliban-ledere sagde efterfølgende til nyhedsbureauet Reuters, at de har taget kontrol over det afghanske præsidentpalads. Billeder fra tv-stationen Al Jazeera viser søndag aften bevæbnede Taliban-krigere inde på præsidentpaladset i Kabul.

Tilsyneladende er den afghanske hær kollapset, og Taliban har ikke mødt nævneværdig modstand i Kabul.

Billeder fra Al-Jazeeras Twitter-profil.

Den afghanske præsident har forladt landet

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Præsident Ashraf Ghani forlod søndag Afghanistan. Præsidenten skriver på Facebook, at han valgte at forlade landet for at undgå yderligere blodsudgydelser.

Han skriver, at Taliban har vundet med "sværd og skydevåben", og de nu står over for opgaven med at beskytte deres landsmænd.

- De står nu over for en ny historisk test; enten vil de beskytte Afghanistans navn og ære, eller også vil de prioritere andre steder og netværk, skriver han.

Det er uvist, præcis hvor præsidenten befinder sig, men ifølge det britiske medie BBC er der forlydender om, at han skulle være i Uzbekistan.

Situationen for borgere i Kabul er uvis

Taliban gik ind i Kabul tidligt søndag dansk tid. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

En talsmand fra Taliban, Suhail Shaheen, ringede søndag til en BBC-studievært under en live-udsendelse og sagde, at indbyggerne i Kabul ikke skal frygte for deres liv.

- Vi forsikrer Afghanistans folk, især i byen Kabul, at deres ejendom og deres liv er sikre. Der vil ikke udføres hævn mod nogen, sagde han.

Ifølge DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar, er det dog langt fra sikkert, at magtovertagelsen vil blive fredelig

- Folk vil blive slået ihjel uanset hvad, men der kan være et scenarie, hvor det ikke bliver så voldsomt i første omgang. Men der kommer mord i Kabul, det er der ingen tvivl om, siger han.

- Det her er mennesker, der har slået deres egne landsmænd ihjel i 20-30 år. De har tidligere gennemført kæmpe bombeangreb i Kabul, hvor de har slået flere hundrede mennesker ihjel. Kan vi virkelig tro på deres løfter? Jeg tvivler, siger Philip Khokhar.

Forsøg på evakueringer fra lufthavnen

Et oversigtsbillede fra Flightradar24.com viser, hvordan al kommerciel luftfart til og fra Afghanistan er lukket ned.

Afghanere, vestlige diplomater og ambassadeansatte og udenlandske statsborgere har de sidste dage søgt mod Kabuls Lufthavn i forsøget på at komme ud.

Søndag aften meddelte en talsmand for det amerikanske militær ifølge nyhedsbureauet AP, at lufthavnen er lukket for al civil luftfart. Militærfly vil i stedet benytte luftrummet til evakueringer.

Flere lande har i løbet af søndag nat og mandag morgen evakueret de ansatte på deres ambassader. Blandt andet Sverige, Tyskland og Tjekkiet har fløjet store grupper ud, mens meldingen fra USA tidligt i morges var, at samtlige af USA's diplomatiske personale var i sikkerhed i lufthavnen.

En gruppe af danskere er også evakueret fra Kabul natten til mandag, oplyser forsvarsminister Trine Bramsen mandag morgen. Der mangler dog stadig at blive evakueret en større gruppe, som både tæller danskere og afghanere, der har udført arbejde for de danske styrker eller ambassaden.

FN's Sikkerhedsråd mødes mandag

FN's sikkerhedsråd skal mødes mandag morgen for at drøfte udviklingen i Afghanistan, skriver Reuters. (Foto: © Andrew Kelly, Ritzau Scanpix)

Mandag vil FN's sikkerhedsråd mødes for at diskutere situationen i Afghanistan, skriver Reuters.

Den britiske premierminister Boris Johnson advarede søndag andre lande mod at selvstændigt at anerkende Taliban som magthavere i Afghanistan.

- Vi ønsker så vidt muligt en fælles holdning blandt ligesindede, sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.