Taliban laver film om de hellige krigere: 'Skal promovere sande islamiske værdier'

Taliban har overtaget ledelsen af filmproduktionen hos det statslige Afghan Film og benytter muligheden til at afstive bevægelsens image.

Direktøren Javed Afghan mener, at Tailban er misforstået af omverden og den afghanske befolkning. (Foto: Mads Køngerskov)

Charlie Chaplin og Godfather stirrer fra facaden på den lukkede kaffebiks i haven hos det statslige filmselskab Afghan Film.

Men de skal se langt efter deres tidligere direktør, den afghanske filmskaber Zahraa Karimi. Hun flygtede ud af landet, da Taliban overtog magten, og i hendes stol sidder nu en hellig kriger.

Javed Afghan har hængt det hvide Taliban-flag på væggen, og i klipperummet er hans medarbejdere ved at færdiggøre en dokumentar. Oven over dem hænger stadig plakater fra Titanic-filmen.

- Vi laver en dokumentar, der følger et døgn i en hellig krigers liv, siger Javed Afghan.

Han er fra Ghazni-provinsen sydvest for Kabul. Hans film- og medieerfaring stammer primært fra årene, hvor han kæmpede mod Nato-styrkerne og styrede Talibans lokalradio, 'Shariaens Stemme'.

- Amerikanerne bombede radioen 13 gange. Selvom de påberåber sig ytringsfrihed, kunne de ikke tolerere vores lokalradio, siger Javed Afghan.

Taliban er over årene blevet misforstået af omverdenen og den afghanske befolkning, mener direktøren. Det er derfor, der i klipperummet flimrer billeder af tålmodige talibanere ved kontrolposter. For Afghan Film er ifølge talibaneren en vigtig kulturinstitution, der skal promovere de “sande islamiske værdier og den afghanske kultur”.

- Vi viser vores virkelige måde at opføre os på og vores etik, fortæller Javed Afghan og afviser at den kommende dokumentar bare er propaganda.

- Vi har medier, der tager fat i problemerne. Men der er ikke mange problemer at fokusere på, udover problemet med pigeskolerne som snart vil blive løst, påstår Javed Afghan med henvisning til, at Taliban endnu ikke har genåbnet Afghanistans pigeskoler fra 7-12. klasse.

Han nævner ikke, at de fleste uafhængige medier i Afghanistan er lukket eller blevet overtaget af Taliban.

Han viser rundt i lokalerne hos Afghan Film. Der hænger stadig en filmplakat og reklamerer for den tidligere direktør Zahraa Karimis dokumentar 'Parlika - a portrait of a woman in men’s territory'.

- Har du set filmen? spørger jeg Javed.

- Nej, jeg har ikke haft tid til at se film de sidste to årtier. For at lave en stærk film, kræver det et budget. Hvis vi har budgettet, har vi masser af gode ideer, siger han.

Til venstre ses filmplakaten fra den tidligere kvindelige direktør Zahraa Kamis dokumentar 'Parlika - a portrait of a woman in men’s territory.' (Foto: Mads Køngerskov)

Den afghanske økonomi er i frit fald efter Talibans magtovertagelse, og det har ramt filmproduktionen. Det afholder dog ikke Javed Afghan fra at formulere visioner for fremtidens afghanske film- og dokumentarproduktioner. Der er endda allerede blevet produceret flere film, blandt andet om fængslet på Bagram-basen.

- Under den tidligere regering blev vores kultur og traditioner ikke respekteret. For eksempel producerede de film, hvor kvinder ikke var tildækket, siger han.

- Kvinder har en vigtig rolle i film. For eksempel til at vise, hvordan en mor opdrager sin søn til at studere. Eller hvordan en mor opdrager sin søn i den afghanske tradition. Men i sådanne tilfælde skal kvinden være tildækket i filmen.

DR's mellemøstkorrespon- dent, Puk Danmsgaard, foran Afghan Film. (Foto: Mads Køngerskov)

I den nye filmdirektørs vokabularium eksisterer åbenbart ingen døtre. Og han giver ikke meget for den kvindelige filmskaber, hvis stol han indtog som den naturligste forlængelse af, at hans Taliban-bevægelse tog magten uden at være gået til valg men efter en tilbagetræknings-aftale med USA.

- Karimis dokumentarfilm er kendt langt uden for Afghanistan, siger jeg.

Javed Afghan ser på mig uden at ændre udtryk.

- Hun gjorde intet positivt for Afghan Film.

Nedestående er en billedserie fra Kabul lufthavn sidste år, hvor tusindevis blev evakueret med fly, efter Taliban havde overtaget magten i Afghanistan.

  • En kvinde og fire børn boarder et fly under en evakuering i Hamid Karzai International Airport i Kabul få dage efter Taliban kom til magten. (Foto: US MARINES © Ritzau Scanpix)
  • Civile venter i lange køer på at boarde et Boeing C-17 fly. (Foto: US MARINES © Ritzau Scanpix)
  • Britiske, tyrkiske og amerikanske soldater hjælper et barn ind til Kabul lufthavn i forbindelse med evakueringen sidste år. (Foto: US MARINES © Ritzau Scanpix)
  • (Øverst) Afghanere klatrer op på et fly mens de venter på at blive evakueret i Kabul lufthavn, d. 16. august, 2021, (nederst) samme sted på landingsbanen et år efter. (Foto: Wakil Kohsar © Ritzau Scanpix)
  • Talibanske styrker foran Hamid Karzai International Airport i Kabul, dagen efter Taliban kom til magten d. 15 august sidste år. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
  • Et nyfødt barn bliver behandlet ombord på et C-17 Globemaster fly, der netop er lettet fra en amerikansk militærbase i Mellemøsten d. 23 august 2021. (Foto: US AIR FORCE © Ritzau Scanpix)
1 / 6