Taliban på besøg i Norge: 'Det bliver diskuteret, om de i virkeligheden ruller en rød løber ud for Taliban'

I dag har taliban-delegationen blandt andet mødt repræsentanter fra afghanske kvinderettighedsorganisationer.

Taliban ankom i går aftes til Norge med privatfly. (Foto: © TERJE BENDIKSBY, Ritzau Scanpix)

- Det bliver i høj grad diskuteret, om det her i virkeligheden er at rulle en rød løber ud for Taliban.

Sådan lyder det fra Anna Gaarslev, der er DR's europakorrespondent, om den islamistiske militante gruppe Talibans officielle besøg i Norge.

Det er det norske udenrigsministerium, der har inviteret Taliban i et forsøg på at afværge en humanitær katastrofe i Afghanistan.

Og det er første gang, at Taliban er til møde i et vestligt land, siden bevægelsen tog magten i Afghanistan i sommer. Mødet i Norge startede i dag og varer tre dage, hvor Taliban blandt andet skal tale med diplomater fra USA og EU.

Sådan så det ud, da Taliban i går aftes ankom til Norge:

Blev fløjet til Norge i privatfly

Den norske udenrigsminister, Anniken Huitfeldt, fortæller, at de ikke ved om mødet bliver vellykket, men at hun er meget urolig for den humanitære katastrofe i Afghanistan.

- Jeg tænker, at vi gør noget for det internationale samfund. Det er et møde, hvor USA, EU, Frankrig og Storbritannien møder Taliban. Samtidig skal Taliban for første gang møde repræsentanter fra kvinde- og menneskerettighedsorganisationer i Norge, og de skal diskutere deres krav. Det er aldrig foregået i andre lande end i Norge, siger udenrigsministeren til NRK.

En af dem, der i dag har stået ansigt til ansigt med taliban-delegationen, er Jamila Afghani, der leder den afghanske afdeling af International Women's League for Peace and Freedom.

- Forhåbentligt åbner det muligheder for forhandlinger, kommunikation og dialog, siger Jamila Afghani til NRK.

Talibans entre i Norge er ikke blevet taget glædeligt imod af alle nordmænd, fortæller Anna Gaarslev, der er i Norge for at følge mødet.

- Det er et utroligt svært dilemma. Det står lysende klart, også her i Norge, at forargelsen er gigantisk, især over at de norske skatteydere kommer til at betale syv millioner norske kroner for at fragte delegationen herop i privatfly.

Dét, at de bliver fløjet i privatfly til Norge, har fået flere nordmænd til at slå i bordet.

- Løsningen er vel dialog, men at vi skal bruge vores skattepenge på at hente dem herop, bryder jeg mig ikke om, siger Martin Pira, der gik tur nær det hotel, delegationen mødes på, til NRK tidligere i dag.

Et land i knæ

Siden Taliban overtog kontrollen i Afghanistan, er fattigdommen vokset i Afghanistan. Mange sulter, og rettighederne for for kvinder er stærkt forringede.

FN har gennem længere tid advaret om en humanitær krise i landet, hvor befolkningen dør af sult. For en uge siden kunne 21 Søndag vise voldsomme billeder fra et fængsel i Kabul, hvor fængslede narkomaner må spise græs for at overleve.

Da Taliban overtog magten i landet i august sidste år, indførte vestlige lande sanktioner og stoppede bistanden.

Men nu lyder der en appel om omgående at sende mere humanitær hjælp.

- Vi kan ikke have en kollektiv afstraffelse af det afghanske folk for de forkerte ting, Taliban har gjort, siger Antonio Guterres, der er generalsekretær i FN, og fortsætter:

- Det er en fortvivlende situation. Over halvdelen af befolkningen har desperat brug for humanitær hjælp, og den skal tilvejebringes.

Danmark deltager ikke

Taliban-delegationen, som ankom til Norge i aftes, består af 15 mand ledet af den afghanske udenrigsminister, Amir Khan Muttaqi.

Ud over diplomater fra Norge, EU og USA, skal Taliban også mødes med repræsentanter fra civilbefolkningen og det tidligere styre i Afghanistan.

Medlemmet, som ifølge NRK er manden Anas Haqqani, er på USA's sorte liste for at have forbindelse til terroraktiviterer, og er blandt andet bror til lederen af Haqqani-netværket, som stod bag angrebet.

- Det gør ondt, at han kommer her, som en del af en respekteret delegation af Taliban i stedet for at blive ført i håndjern til Menneskerettighedsdomstolen i Haag, siger Zahir Athari, der i dag var mødt op til en demonstration for afghanere mod Talibans besøg i Oslo.

I videoen kan du se det hotel, hvor mødet mellem Taliban og en række forskellige repræsentanter finder sted:

Der er ingen danske repræsentanter til stede ved det møde, der finder sted på et hotel i Oslo.

Alligevel er det stadig vigtigt, at omverdenen lægger så meget pres som muligt på taliban-styret, siger den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S).

- Det vigtigste er, at vi alle sammen er enige om ikke at anerkende Taliban og lægge maksimalt pres på det her middelalderlige styre, for ikke at alle kvinders rettigheder bliver taget fra dem.

- Jeg er ikke i tvivl om, at der er nogen i Taliban, der vil kunne udnytte det her til deres egen propaganda. Det skal vi alle sammen gøre en indsats for ikke sker.

Danmark er ikke blevet inviteret til mødet og har heller ikke for nuværende et ønske om at mødes personligt med den militante bevægelse. Det oplyser udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), til Jyllands Posten.

Artiklen er opdateret den 7. februar 2022: Det er tilføjet, at Danmark ikke var inviteret til mødet i Oslo med henvisning til en udtalelse fra udenrigsministeren i Jyllands Posten. Den oplysning fremgik ikke tidligere af artiklen.