Talibanere har fået ophold i Norge

33 talibanere, heriblandt personer, som har stået bag henrettelser tortur og terror, har fået humanitært ophold i Norge.

33 afghanere med tilknytning til Taliban har fået humanitært ophold i Norge. Nogle af dem har torteret Talibans fanger. (© APTN)

33 afghanere, som hævder at have tilknytning til den militante Taliban-bevægelse, har fået humanitær opholdstilladelse i Norge i 2008 og 2009, skriver den norske avis Aftenposten.

Blandt de personer, der må blive i Norge, er en bøddel samt en person, der har været med til at tortere Talibans fanger. En tredje har været involveret i terrorhandlinger for militsen.

Asylansøgerne har oplyst, at de har udført meget forskellige opgaver for Taliban. Nogle har udøvet tortur og slået ihjel, mens andre har været chauffør eller kok.

Afslag blev omstødt

Det norske udlændingedirektorat, UDI, havde i første omgang givet afghanerne afslag på ophold, men derefter omstødte udlændingenævnet (UNE) afgørelserne og gav dem ophold af humanitære årsager med henvisning til, at de kom fra ustabile områder i Afghanistan.

Der kan ligge flere Taliban-sager i de norske arkiver fra perioden 2004 til 2007. UNE har imidlertid ikke foretaget en opgørelse over de år, fordi det vil kræve en manuel gennemgang af op mod 2000 asylsager, skriver Aftenposten.

Facebook
Twitter