Tankbil kørt direkte mod demonstranter i Minneapolis

Hundredvis af demonstranter måtte springe for livet, da en tankbil kørte direkte mod dem under en protest.

En lastbilchauffør kørte direkte mod tusindvis af demonstranter på en motorvejsbro i Minneapolis. Ingen demonstranter kom umiddelbart til skade. (Foto: ERIC MILLER © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

- At det ikke har udviklet sig til en tragedie eller mange dødsfald er simpelthen en imponerende ting.

Sådan lyder det fra Tim Walz, guvernør i den amerikanske Minneapolis, efter at en tankbil i nat dansk tid blev kørt direkte mod en gruppe demonstranter i byen.

Tusindvis af demonstranter var samlet på en hovedvej for at demonstrere mod politiet, efter at den sorte mand George Floyd døde efter en brutal anholdelse mandag i sidste uge, da den store tankvogn blev kørt mod menneskemængden.

Videoer fra stedet viser, at demonstranter stormede mod køretøjet og hev chaufføren ud for at give ham bank.

Chaufføren blev efterfølgende anholdt og er bragt til hospitalet med skader, der ikke er livstruende.

Guvernøren understreger, at han ikke kender mandens motiv for at sætte kurs mod demonstranterne.

- Den her hændelse understreger, hvor uforudsigelig situationen er herude, siger Tim Walz ifølge Washington Post.

Fanget på mobiltelefon

En af demonstranterne fangede optrinet på sin mobiltelefon.

- I dag var jeg vidne til ren og skær ondskab. Tusinder og atter tusinder af demonstranter marcherede fredeligt for at kræve retfærdighed for George Floyd, da en tankbil kom pløjende direkte mod mængden, skriver Zachary Donald på Twitter.

Han tilføjer, at demonstranterne havde tilladelse til at være på motorvejsbroen, der netop på grund af den fredelige protest var spærret for trafik.

- Chaufføren kom ikke ved et uheld til at dreje ned ad motorvejen. Han gjorde det med vilje og ulovligt, skriver Zachary Donald.

Demonstrationer i store dele af landet

Der har siden tirsdag været store demonstrationer i flere delstater og store byer, hvor der løbende har været sammenstød mellem politi og demonstranter. I flere byer er Nationalgardens soldater sat ind for at håndhæve udgangsforbud og forhindre, at demonstrationerne udvikler sig.

Ifølge nyhedsbureauet AP er der blevet anholdt omkring 4.100 personer i forbindelse med protesterne.

Også journalister er blevet hårdhændet behandlet af politiet, selvom de har gjort sig umage for at markere, at de netop er på arbejde som journalister.

I nattens løb er det blandt andet gået ud over en journalist fra Wall Street Journal ved navn Tyler Blint-Welsh i New York.

- Jeg mistede mine briller, og jeg har sviende smerte i anklen, efter NYPD (politistyrken i New York, red.) har slået mig i ansigtet med et politiskjold adskillige gange og skubbet mig i jorden.

- Jeg trak mig væk, da de bad om det, med hænderne over hovedet. Mit pressekort udstedt af NYPD var synligt, skriver han på Twitter.

I Atlanta er to betjente blevet fyret, efter at en videooptagelse viste, at de brugte overdreven magt under lørdagens protester. Det oplyser borgmester Keisha Lance Bottoms på et pressemøde.

Videoerne viser ifølge Washington Post, at betjentene trækker to universitetsstuderende ud af deres bil.

Også i New York efterforsker politiet ifølge Washington Post sig selv efter flere episoder, hvor politiet er gået for hårdt frem.

Rigsadvokat leder anklage

Det er den 46-årige George Floyds død, der har sat nyt liv i protesterne mod politiet og mod politiets vold overfor sorte.

Han døde mandag i sidste uge, efter at han blev anholdt af en betjent.

Betjenten havde sit knæ boret ned i nakke og hals på George Floyd, der flere gange siger, at han ikke kan få luft. Efter et stykke tid mister George Floyd bevidstheden, og en anden betjent leder efter den anholdtes puls uden held.

George Floyd er bevidstløs i knap tre minutter, før betjenten fjerner sit knæ, da der kommer en ambulance.

De fire betjente, der var involveret i anholdelsen, er alle blevet fyret. Betjenten, der håndterede George Floy er blevet sigtet for manddrab. Det er Minnesotas rigsadvokat, Keith Ellison, der skal lede anklagemyndigheden i sagen mod betjenten.