Tech-analytiker: Huawei-telefoner uden Android er et problem for forbrugeren

Google indstiller dele af samarbejdet med Huawei, og det går ikke kun ud over den kinesiske telegigant, men også dig, lyder det fra DR's tech-analytiker.

Fremtidens Huawei-telefoner vil næppe køre på Android-styresystemet, som de gør i dag.

Natten til mandag har Google nemlig indstillet dele af samarbejdet med den kinesiske telegigant. Det sker efter, den amerikanske præsident i sidste uge satte Huawei på en liste over virksomheder, som amerikanske virksomheder ikke må handle med.

Svært at vurdere konsekvenserne

Det er endnu ikke til at sige, hvad Googles udmelding helt konkret vil få af konsekvenser for de 2,5 milliarder smartphone-brugere, der allerede har en Huawei-telefon, fortæller DR's tech-analytiker Carsten Nielsen:

- Nuværende Huawei-brugere vil stadig have adgang til sikkerhedsopdateringer og til Google Play, hvor du køber dine apps. Så det er svært at se, hvordan begrænsningerne vil ramme dem. Hvis man har en Huawei-telefon, er der flere spørgsmål end svar i øjeblikket.

Det kan dog betyde, at Huawei-brugere ikke kan opdatere deres Android-styresystem, når der kommer nye versioner - og det er problematisk, fordi man så risikerer at gå glip af adgangen til nye versioner af apps, siger Carsten Nielsen:

- Hvis du bliver afskåret fra hele den fødekæde, der er af opdateringer til apps, så er din telefon jo låst fast, hvor du er nu. Så kan den ikke følge med udviklingen.

Google holder endnu kortene tæt til kroppen i forhold til, hvad konsekvensen bliver for de nye mobiltelefoner. Ifølge BBC vil Googles næste version af Android måske ikke være tilgængelig som styresystem på fremtidens Huawei-telefoner, ligesom de næppe vil have apps som Youtube og Google Maps.

Huawei har dog mulighed for at installere en open-source-version af Android, fortæller Carsten Nielsen:

- Men det bliver en skrabet, nedbarberet og mindre attraktiv version af Android, hvor der nok vil være udeladt nogle af de populære applikationer, som brugerne gerne vil have. Så det bliver et dårligere produkt – både for Huawei og også for dem, der skal købe det.

Taberen bliver alle smartphone-brugere

Ifølge tech-analytiker Carsten Nielsen er der ingen tvivl om, at det her vil gå hen og ramme den kinesiske telegigant hårdt:

- Normalt når Huawei sælger en telefon, sælger de noget, der er fuldstændig magen til det Samsung, Google og alle andre, der sælger telefoner med Android-styresystem, leverer. Det er det, de har slået sig op på – at levere noget, der er ligeså godt, men til billigere penge. Det er slut nu.

Men samarbejdsstoppet mellem Google og Huawei vil i den grad også ramme forbrugeren - både Huawei-kunder, men også andre smartphone-kunder, uddyber Carsten Nielsen:

- Hvis man sætter en konkurrent skakmat, som Google gør med en af de allerstørste smartphone-leverandører her, så bliver markedet bedre for de leverandører, der er tilbage, ja. Men det er ikke godt for forbrugerne, når der er mindre konkurrence – det kan gå ud over produktets kvalitet. Så for forbrugeren er det her bestemt heller ikke godt nyt.

Huawei: Vi er i fuld gang med at udvikle selv

Allerede i sidste uge udtalte Huaweis grundlægger og øverste direktør, Ren Zhengfei, ifølge BBC, at virksomheden var forberedt på, at den amerikanske regering ville sætte en stopper for samarbejdet mellem Google og Huawei.

Huaweis fremtid på det internationale marked afhænger nu af, hvor langt de er med udviklingen, og om forbrugeren vil give dem en chance, vurderer Carsten Nielsen:

- Spørgsmålet er, hvor hurtigt de kan få det ud. Hvor hurtigt de kan overbevise forbrugeren om, at det overhovedet er værd at købe. Hele den bekymring, der har været omkring sikkerheden, bliver jo ikke mindre af, at hele styresystemet er lavet på hjemmebanen i Kina. Lige meget hvor fremragende, de kan lave det, vil det give et helt læs af nye problemer.