Techgiganter står skoleret i USA: 'De har ganske enkelt for meget magt'

Facebook, Google, Amazon og Apple beskyldes for at misbruge deres enorme magt.

Fire af verdens mest magtfulde mænd bliver her onsdag aften grillet af medlemmer af den amerikanske Kongres.

Topcheferne Jeff Bezos fra Amazon, Tim Cook fra Apple, Sundar Pichai fra Google og Mark Zuckerberg fra Facebook er indkaldt til at stå skoleret - virtuelt - for medlemmer af Repræsentanternes Hus.

Årsagen er et helt centralt spørgsmål, der kun er blevet større under coronakrisen:

Er techgiganterne blevet for dominerende?

Dagens høring er kulminationen på en enorm undersøgelse fra Kongressen, der har varet over et år og indbefatter 1,3 millioner dokumenter og hundredvis af timers interview.

Giganterne er kommet under luppen i både USA og Europa, hvor de magtfulde selskaber risikerer både retssager eller sågar at blive splittet op, beretter det amerikanske publicservicemedie NPR.

Digitale imperier

De fire selskaber er forskellige, men har det til fælles, at de alle har enorm magt og bruger denne magt til at holde konkurrenter nede og vokse sig større, lød det her til aften fra demokraten David Cicilline, der ledte aftenens høring.

Han lagde ikke skjul på sine holdninger til de fire techgiganter under sin åbningstale.

- De har ganske enkelt for meget magt, lød det fra Cicilline, der stemplede techgiganterne som 'online-økonomiens kejsere'.

Der er tale om en kamp mod monopoldannelse, som er til fare for både forbrugere, konkurrenter og demokratiet, lød det endvidere fra David Cicilline, der beskyldte selskaberne for at anvende "deres magt på destruktive, skadelige måder for at ekspandere".

Han påpegede, at forbrugere normalt kan søge andre steder hen, hvis de ikke er tilfredse med et firmas handlinger.

- Vi er her i dag, fordi det valg ikke længere er muligt, lød det fra David Cicilline.

- Folk har kun dårlige muligheder.

Præsident Trump varsler her til aften et opgør med techgiganterne:

Brug for store firmaer

Det var ikke overraskende langt fra budskabet fra de fire topchefer, da det blev deres tur.

- Apples mål er at være de bedste, ikke de største, lød det fra Apple-topchefen Tim Cook, der sagde, at hans firma ikke har specifikke mål om markedsandele.

Flere af topcheferne pegede på hinanden for at afvise, at de stod uden betydelig konkurrence.

Derudover er der brug for store selskaber, lød det fra Amazon-stifteren Jeff Bezos, som er verdens rigeste mand.

- Jeg elsker garage-iværksættere - jeg var selv en. Men ligesom verden har brug for små firmaer har den også bruge for store af slagsen. Der er ting, som små firmaer ikke kan, lød det fra Bezos.

Hør Ask Rostrup præsentere nøgletal om de fire kæmper:

Formanden for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, demokraten Jerry Nadler, brugte blandt andet sin taletid til at spørge Facebook-stifteren, Mark Zuckerberg, om Instagram bør blive skilt fra Facebook, fordi de to platforme har vokset sig for store.

Instagram har i dag over en milliard månedlige brugere, men platformen var langt fra en garanteret succes, da man opkøbte den for en milliard dollars i 2012, lød svaret fra Mark Zuckerberg.

De amerikanske konkurrencemyndigheder besluttede sig dengang for ikke at forhindre opkøbet, men udviklingen kan få dem til at ændre holdning, rapporterer CNN.

Facebook-stifteren forsvarede samtidig giganternes position ved at sige, at andre techmodeller kommer til at overtage, hvis den amerikanske ikke vinder.

Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai og Tim Cook står skoleret - virtuelt - for medlemmer af Repræsentanternes Hus. (Foto: pool © Scanpix)

- Facebook står for et sæt basale principper, der giver folk en stemme og økonomiske muligheder, lød det blandt andet fra Zuckerberg.

- Som den globale konkurrence vokser frem, er der ikke en garanti for, at vores værdier vinder, advarede han.

Fakta om techgiganterne

  • Amazon står for 38 procent af amerikansk online detailsalg og har 150 millioner betalende abonnenter på verdensplan. Firmaet har omkring en million ansatte. Firmaet beskyldes blandt andet for at undertrykke konkurrenter ved at sælge produkter med tab.

  • Apple er med en aktieværdi på over 10 billioner kroner verdens mest værdifulde firma. Firmaet har solgt snart to milliarder iPhones, siden lanceringen i 2007. Samtidig tjener Apple milliarder på App Store, der sidste år genererede 290 milliarder kroner. Firmaet beskyldes blandt andet for at give sig selv en unfair fordel ved at tage 30 procent af hver transaktion i App Store.

  • Over tre milliarder personer bruger Facebook, Instagram, Messenger eller WhatsApp mindst en gang om måneden. Facebook sidder ifølge eMarketer på 23 procent af hele USA's digitale reklamemarked. Firmaet beskyldes blandt andet for at forhindre konkurrence ved at opkøbe potentielle konkurrenter som Instagram og WhatsApp.

  • Alphabet ejer både Google og Youtube og står derfor bag to af verdens mest besøgte sider. Flere end 90 procent af onlinesøgninger sker på Google, som sidder på 30 procent af USA's digitale reklamemarked. Firmaet beskyldes blandt andet for at have for meget magt over, hvilke søgeresultater brugerne mødes af.

  • Kilde: NPR

Facebook
Twitter