Teenager sniger Kina-kritik ind i sminke-video på kinesisk socialt medie

17-årig amerikaner kritiserer i viral video Kinas behandling af muslimsk mindretal.

Kinesiske TikTok afviser, at man censurerer indhold uden for Kina. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Videoen begynder egentlig som millioner af andre videoer på sociale medier.

- Hej med jer. Jeg vil lære jer, hvordan I får lange vipper, siger den 17-årige amerikaner Feroza Aziz i videoen på det kinesiske sociale medie TikTok.

Få sekunder senere tager hendes tutorial (læringsvideo, red.) dog en uventet drejning.

- Det første du gør, det er at tage din vippebukker og bukker dine vipper. Så lægger du den ned og bruger din mobil, som du bruger lige nu, til at finde ud af, hvad der sker i Kina, hvor de har koncentrationslejre, som de smider uskyldige muslimer i, siger hun, mens hun fortsætter med at bukke vipperne.

Se videoen her.

Videoen, der på nuværende tidspunkt har fået mere end en halv million likes, kommer efter en voldsom kritik af det kinesiske styre fra flere sider.

Tiktok er en af verdens hurtigst voksende sociale medier. TikTok er især kendt for sine korte, sjove videoer og har flere end en milliard månedlige brugere. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Systematisk hjernevask

Lækkede dokumenter har nemlig for første gang bekræftet, hvordan det kinesiske styre systematisk hjernevasker hundredtusindvis af muslimer i såkaldte genopdragelseslejre.

Muslimerne tilhører mindretallet, der kalder sig uighurer. I alt lever cirka 11 millioner uighurer i det vestlige Kina.

Ifølge dokumenterne bliver de tortureret og indoktrineret til at forlade deres tro og bliver først lukket ud, når de kan bevise, at de har ændret adfærd og trosretning.

Informationer som Feroza Aziz, der selv er muslim, kommer ind på i sin 40 sekunder lange video, inden hun slutter af med:

- Spred budskabet. Og så tager du vippebukkeren af igen, siger hun, inden videoen slutter brat.

Ifølge det kinesiske styre er lejrene frivillige uddannelsesinstitutioner, der forebygger ekstremisme og terrorisme.

Udelukket fra TikTok

På Twitter skriver Feroza Aziz, at hun ikke kan udgive nyt indhold på TikTok, men det afviser det sociale medie ifølge BBC. De understreger, at hendes indhold stadig er tilgængeligt.

TikTok har dog tidligere lukket Feroza Aziz' brugerkonto, fordi hun angiveligt skullet have omtalt Osama bin Laden, hvilket er imod deres retningslinjer, skriver Washington Post.

Derudover blokerede de også hendes telefon. Ingen af delene var dog ifølge virksomheden på grund af hendes kritik af styret.

Selvom TikTok gentagne gange har meddelt, at man ikke modererer indhold ud fra politiske holdninger, og at indhold produceret uden for Kina er uafhængigt fra regeringen.

Sager som denne sætter dog igen fokus på TikToks forbindelser til det kinesiske styre, og den manglende åbenhed i virksomheden får kritik fra både politikere, eksperter og brugere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter