Teknisk fejl forsinker valget: Selv Nigerias præsident kan ikke få lov at stemme

Teknologien svigtede, da præsidenten ville registreres før stemmeafgivelse til det nigerianske præsidentvalg.

Teknologien svigtede, da præsidenten ville registreres før stemmeafgivelse til det nigerianske præsidentvalg. (Foto: Afolabi Sotunde © Scanpix)

Den nigerianske præsident, Goodluck Jonathan, må opgive at stemme ved lørdagens præsidentvalg på grund af et teknisk problem.

Jonathan mødte lørdag morgen op på et valgsted i sin hjemby Otouke for at blive registreret.

Men en ny teknologi med elektronisk identificering af vælgerne via fingeraftryk - der er indført for at sikre et fair valg - svigtede. Præsidenten og præsidentfruen måtte derfor forlade valgstedet med uforrettet sag.

Den svedende 57-årige leder tog situationen med humor i den afrikanske hede.

- Måske er det mig, der er noget galt med? Det er første gang, at vi benytter denne teknologi med PVC-læsere, siger han og slår fast, at han "ikke er bekymret," trods meldinger om lignende problemer andre steder i landet.

Og senere lykkedes det alligevel Jonathan Goodluck at stemme.

Præsident Jonathan Goodluck stemmer trods problemer ved dagens valg i Nigeria. (Foto: George Esiri © Scanpix)

Tekniske problemer i hele Nigeria

For også i hovedstaden Abuja er der meldinger om lange forsinkelser på grund af tekniske problemer med at bekræfte vælgernes fingeraftryk.

Goodluck Jonathan, som blev valgt i 2010, håber at blive genvalgt til sin anden periode på posten.

Nigerias 68,8 millioner vælgere kan vælge mellem 14 præsidentkandidater. Men storfavoritterne er præsident Goodluck Jonathan og Muhammadu Buhari, som tidligere har stået i spidsen for et militærregime. Buhari siger nu, at han er blevet demokrat.

Valget trues også af voldshandlinger

Myndighederne har taget deres forholdsregler for valghandlingen, der ofte ikke går stille for sig i Afrikas mest folkerige land med 173 millioner indbyggere.

Landets grænser er blevet lukket, og der er begrænset bevægelsesfrihed på valgdagen. Begge topkandidater er opsatte på at undgå en gentagelse af valget i 2011.

Dengang blev 1000 mennesker dræbt under uroligheder, da valgresultatet blev meddelt.

Nu er der imidlertid en trussel ud over de traditionelle problemer ved nigerianske valg. Den islamiske terrorbevægelse Boko Haram har vokset sig stor.

/ritzau/AFP