Temperaturen i Sydeuropa slår rekord – og klimaforandringer får skylden

Kloden er lige nu ramt af ekstremt vejr flere steder. I Spanien slog temperaturen i går rekord.

Temperaturerne i Spanien er cirka 15 grader varmere end normalt i maj. De spanske myndigheder har bedt befolkningen om at reducere fysisk aktivitet, søge skygge og drikke rigeligt med vand. (Foto: Susana Vera © Ritzau Scanpix)

Opdateret 8. juni: Artiklens overskrift er opdateret fra en tidligere version med ordlyden 'Temperaturen i Sydeuropa slår rekord – og du får skylden'.

Varmen er kvælende. Hovedet gør ondt, og kroppen føles tung og slasket.

Sådan er følelsen hos mange spaniere i den sydlige del af Europa. Selvom kalenderen siger maj, så viser termometeret skoldhede sommertemperaturer på hele 44 grader, som der blev målt i går.

Normalt er temperaturen i Spanien 15 grader lavere i maj, skriver BBC.

Dermed har denne måned allerede skrevet sig ind i historiebøgerne som den varmeste maj i dette århundrede. I enkelte byer har det spanske meteorologiske institut aldrig målt så høje temperaturer i maj, skriver det britiske medie.

Meteorolog Jesper Theilgaard forklarer, at den kvælende varme i Sydspanien skyldes meget varm luft, der strømmer op fra Afrika. Men det skyldes også klimaforandringer.

- Den globale opvarmning gør, at temperaturerne generelt kommer højere op. Så de her hændelser vil komme oftere og i øvrigt også tidligere – præcis som vi ser der lige nu, siger Jesper Theilgaard.

Flere lande er ramt af ekstremt vejr

Sydspanierne er ikke de eneste, der har mærket til ekstremt vejr de seneste dage. I Tyskland blev flere byer blæst igennem af tornadoer. Det kostede en person livet i byen Wittgert, og mindst 50 mennesker blev såret, skriver tyske medier.

  • Sådan så det ud, da en tornado bragede igennem den tyske by Paderborn i Nordrhein-Westfalen tidligere på ugen. (Foto: OBTAINED BY REUTERS © Ritzau Scanpix)
  • Flere biler blev smadret under det ekstreme vejr i Nordrhein-Westfalen. (Foto: Sascha Steinbach © Ritzau Scanpix)
  • I centrum af Paderborn væltede et træ blandt andet. (Foto: Ina Fassbender © Ritzau Scanpix)
  • I Hellinghausen-Lippstadt var der også voldsomt vejr, der trak træet her op med roden. (Foto: Ina Fassbender © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Omkring 7.000 kilometer derfra, i det nordvestlige Indien og østlige del af Pakistan, har man også døjet med ekstrem varme, som spanierne oplever det.

Temperaturen nåede 51 grader i sidste uge, og det britiske meteorologiske institut har analyseret sig frem til, at ekstreme hedebølger i området nu er 100 gange mere sandsynlige udelukkende på grund af klimaforandringerne.

Hvis klimaforandringerne ikke var kommet, ville ekstreme temperaturer kun forekomme hvert 312. år. Men nu forventes de at komme hvert tredje år, lyder konklusionen ifølge BBC.

Indien har i de seneste dage været ramt af ekstrem varme. Her er det en landmand fra byen Amritsar - tæt på grænsen til Pakistan, der forsøger at blive afkølet med vand. (Foto: NARINDER NANU © Ritzau Scanpix)

- Jeg vil til enhver tid sige, at det er klimaforandringerne, der spiller ind i de her usædvanlige hændelser. Jeg ved godt, at forskere nok vil tage en smule forbehold for, at det kunne opstå naturligt. Men det her er så usædvanligt og så voldsomt, at det er klimaforandringerne, siger Jesper Theilgaard.

Rammer Europas køkkenhave

Når man spørger forskeren, så er vurderingen tæt på at være den samme som Jesper Theilgaards.

I hvert fald hvis man spørger Eigil Kaas, der er professor ved Københavns Universitet, og blandt andet forsker i klimaekstremer. Desuden er han videnskabelig leder af det Nationale Center for Klimaforskning ved DMI.

- Alle os, der arbejder med klima, siger, at vi ikke bør konkludere ud fra enkelte begivenheder. Men de fleste menneskers opfattelse er, at det skyldes menneskeskabte klimaforandringer, og det er også min videnskabelige vurdering, siger han.

Eigil Kaas forklarer det med, at der er fuldstændig overensstemmelse med, hvad teorierne siger i forhold til klimaforandringerne og det, der sker med vejret og målingerne af det i disse år.

Han kalder udviklingen for meget problematisk, fordi områderne i Andalusien i Sydspanien og Italien er udsat for begyndende ørkendannelse, samtidig med at de fungerer som Europas køkkenhave. Men det er også et problem i andre tørre områder som i blandt andet Mellemøsten og Mexico.

Flere af de frugter og grøntsager, vi spiser i Europa, stammer fra det sydlige Spanien. Billedet her er oliventræer i nærheden af Córdoba. (Foto: Jon Nazca © Scanpix Denmark)

- Der vil formentlig komme en fødevareusikkerhed i Europa og i verden. Sydeuropa bliver endnu mere tørt, og i andre områder, hvor der i forvejen er vådt, bliver der endnu mere vådt, siger Eigil Kaas.

Kan godt opleve 40 grader i Danmark om få årtier

Han mener, at det stadig er for usikkert at spå om, hvor ekstrem den kommende sommer vil blive. Men over de næste 100 år skal vi nok regne med, at temperaturen vil stige med to til tre grader, siger han.

- Temperaturstigningen i Danmark vil ligge nogenlunde omkring den gennemsnitlige temperaturstigning i verden. Og så kan det godt ske, at vi i Danmark også kan ramme rekorder på 40 grader inden for nogle få årtier, siger Eigil Kaas.

Jesper Theilgaard mener også, at vi skal vænne os til mere voldsomt vejr i fremtiden.

- Det er dét, vi må imødese, indtil vi kommer til den dag, hvor vi får stabiliseret klimaet ved hjælp af den grønne omstilling, lyder det fra Jesper Theilgaard.