Teori: Højrenationalister bag Boston-bomber

I USA sætter man lige nu alt ind efter at finde de ansvarlige for bombeeksplosionerne i forbindelse med Boston Marathon.

Amerikansk politi er sammen med FBI lige nu i gang med at gennemse tonsvis af optagelser, amatørvideoer og fotografier i et forsøg på at komme tættere på en forklaring på mandag aftens bombeeksplosioner i Boston. (© Scanpix)

Amerikansk politi er sammen med FBI lige nu i gang med at gennemse tonsvis af optagelser, amatørvideoer og fotografier i et forsøg på at komme tættere på en forklaring på mandag aftens bombeeksplosioner i Boston.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, en del af arbejdet med at finde en årsag til angrebet.

Efterforskningen koncentrerer sig i øjeblikket om to forskellige spor.

Højrenationalister eller islamister

Den ene teori er, at amerikanske højrenationalister står bag. Det begrundes med, at angrebet fandt sted på Patriot Day, en national helligdag i USA og den dag, hvor Boston Marathon hvert år løber af stablen.

En anden teori er, at angrebet kan være forbundet til militante islamister. En unavngiven kilde siger til Reuters, at der er flere ligheder med deres traditionelle metoder - blandt andet at der var to eksplosioner kort efter hinanden, og at målet var en højt profileret begivenhed.

Det er dog vigtigt at understrege, at der endnu er stor usikkerhed om, hvem der står bag angrebet.

"Home-grown"?

Da nationalisten Timothy McVeigh sprængte en bombe under en regeringsbygning i Oklahoma City i april 1995 og dræbte 168 mennesker, var et af motiverne modstand mod våbenkontrol.

I USA foregår der netop debat om en strammere våbenlovgivningen og en lempeligere immigrationslov. Det kan ifølge Niels Bjerre-Poulsen, lektor i amerikanske studier, have sat nogle ting i gang.

- Det er den type debatter, som i halvfemserne var med til at anspore den såkaldte militia-bevægelse, som synes, de måtte drage ud i bjergene i North og South Dakota og samle sig til kamp mod en regering, der ville tage våbnene fra dem, siger han og understreger, at der kun er tale om gisninger.

Ifølge Niels Bjerre-Poulsen er FBI mest bange for, at der er tale om en ensom ulv, som handler på egen hånd. Folk der inspireres af hjemmesider og tager sagen i egen hånd.

Timothy McVeigh blev henrettet i 2001. Hans terrorangreb var det voldsomste i USA's historie indtil 11. september.

Små bomber

De føderale myndigheder bekræfter over for CNN, at de anser eksplosionen som et terrorangreb, men det er endnu uklart, om der er tale om amerikansk eller udenlandsk oprindelse.

En embedsmand har desuden fortalt tv-stationen, at bomberne var små. Samtidig har de første tests ikke vist tegn på plastisk sprængstoffer eller andet højeksplosivt materiale.

Efterforskerne har bedt politiet om at være på udkig efter "en mørkhudet eller sort mand" med en mulig udenlandsk accent, der blev set i forbindelse med eksplosionerne. Manden blev set med en sort rygsæk og sweatshirt og forsøgte at komme ind i et lukket område omkring fem minutter før den første eksplosion.

De desarmerede bomber, der blev fundet langs maratonruten, kan vise sig at blive guld værd, da der muligvis findes fingeraftryk eller andre spor af de ansvarlige for angrebet.

Facebook
Twitter