Terror-ekspert: Nattens angreb er Frankrigs 9/11

Over 120 personer har mistet livet efter fredagens angreb.

Ifølge terrorforsker peger meget på IS. (Foto: PIERRE CONSTANT © Scanpix)

Fredag 13. blev en af de blodigste dage i Frankrig i nyere tid. Mindst 120 personer er blevet dræbt, og 200 er sårede, efter at terrorister slog til seks forskellige steder i Paris.

Ledende terrorforsker på Sveriges Forsvarshøjskole, Magnus Ranstorp, forklarer til DR Nyheder, at Frankrig er særligt udsat på grund af landets mange IS-krigere og involvering i internationale konflikter.

Han vurderer, at gerningsmændene både kan stamme fra al-Qaeda og IS, men sidstnævnte er mest sandsynlig.

- Næsten en tredjedel af alle vesterlændinge, der er taget i krig i Syrien, er franskmænd, og Frankrig har været meget aktive i Syrien, siger Magnus Ranstorp.

Selvom sikkerheden har været høj i Frankrig, så er det svært at forhindre alle angreb.

- De har været forberedte på et angreb, men man har jo ikke vidst, hvordan de ville slå til. De har arbejdet hårdt for at stoppe det, men der skal også held til, siger han.

Magnus Ranstorp minder om, at Vesten er udsat for massive sikkerhedstrusler lige nu, og chefen for den britiske efterretningstjeneste MI5 har sagt, at han aldrig i sin karriere har oplevet et så stort omfang af terrortrusler.

- De seneste to år har der været 17 planlagte terrorangreb, som offentligheden kender til. De tre blev gennemført og resten stoppet. Det her er afgjort Frankrigs svar på 11. september, siger han.

Meldingerne går på, at et sted mellem 120-150 mennesker har mistet livet, mens omkring 200 er blevet såret, efter at sortklædte mænd med automatvåben eller bombeveste gik til angreb seks forskellige steder i byen.

Facebook
Twitter