Terror virker: Dykkerparadis forvandlet til spøgelsesby

Badebyen Sharm el-Sheikh i Egypten er næsten tømt for turister, efter at en bombe fik et fly til at styrte.

De solblegede postkort bliver tilbudt langs vejen. Men der er næsten ingen købere. For i øjeblikket har meget få turister valgt at rejse til Sharm el-Sheikh - og hvem gider sende hilsner hjem fra en spøgelsesby?

Det forladte postkortstativ står nærmest som et mausoleum over byens kuldsejlede turistsektor.

Så snart vi lander i lufthavnen med det egyptiske luftfartsselskab Egypt Air byder et skilt ellers velkommen til Sharm el-Sheikh: "The City of Peace - Fredens by."

Men dén er der ikke mange turister og regeringer, der længere tror på - heller ikke selvom her er fredeligere end måske nogensinde før.

Ingen turister i sigte fra DR Nyheders balkon. (Foto: Torben Madsen © dr)

Fald siden 2011

Som et blinkende tivoli lyser byen om aftenen, men der er ingen besøgende.

Siden revolutionen begyndte i 2011 er antallet af turister faldet drastisk i hele Egypten - og det seneste halve år i særdeleshed i Sharm el-Sheikh, der ellers er på listen over verdens fem bedste dykkersteder.

Ifølge de officielle tal er antallet af turister i byen faldet med mere end 45 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år. Men dem, der lever af turisterne, oplever, at situationen er endnu værre:

- Jeg fornemmer, vi er nede med omkring 80 procent. Halvdelen af byens hoteller er lukket og dem, der er tilbage, har meget lav belægning, forklarer hotelmanager for Vera Club Hotel, Claudio Abbadessa.

Han har selv lukket ét hotel og kører med mindre end 20 procents belægning på et andet.

- Det er svært at se lys for enden af tunnellen. Og det er egentlig fjollet, for alt ånder fred her i Sharm, siger han.

Flystyrtet

Det er nu et halvt år siden, at et russisk fly med 224 passagerer ombord styrtede ned kort efter start i Sharm el-Sheikh.

Det har taget de egyptiske myndigheder lang tid at komme med en form for indrømmelse: Det var efter alt at dømme en placeret bombe på flyet, der fik det til at styrte - og med det en del af Egyptens vigtige turistsektor, der plejede at give arbejde til cirka 11 procent af arbejdsstyrken.

I dag er mange egyptere blevet arbejdsløse i dykkerparadiset, hvor musik buldrer ud over tomme barstole. Mange flyselskaber fra blandt andet Storbritannien og Rusland har indstillet flyvningen, indtil tilliden til Egyptens sikkerhedskontrol er genoprettet. Det er med andre ord blevet sværere at rejse til Sharm el-Sheikh.

Fødekæden knækker

- Se dér. Også dét er lukket, siger taxachaufføren Seif og peger på Hotel Mirage, der står som en tom skal.

- Og det påvirker os alle. Vi plejede at holde uden for hotellerne og vente på turister, siger Seif.

Kun fiskene i Sharm el-Sheikh nyder godt af faldet i antallet af turister. (Foto: Torben Madsen © dr)

Det er turismens fødekæde, der i øjeblikket er knækket i Sharm el-Sheikh. Alle, der arbejder med turister, mangler arbejde, hvad end det er hotelansatte, dykkerinstruktører, tourguider, tjenere eller souvenirsælgere.

- Så mange af mine venner har mistet deres arbejde. Jeg holder lidt endnu på grund af en god lokation, siger Emad, der passer bikinisalget i en lille butik på én af byens hovedgader.

De bløde mål

Sharm el-Sheikh er et uhyggeligt eksempel på, hvor effektiv terroren er.

Når terrorister, i dette tilfælde sympatisører eller medlemmer af Islamisk Stat (IS), angriber et blødt turistmål er det med fuldt overlæg. De bløde mål kan smadre et lands ry og økonomi og lægge en vigtig sektor som turisme i ruiner.

De egyptiske myndigheder har da også været tilbageholdende med at se i øjnene, at det russiske flystyrt var en konsekvens af et sikkerhedsbrist - på et tidspunkt, hvor landet er regeret af præsident Abdel el-Sisi, der ellers har kørt sig selv i stilling som Egyptens stærke mand, der vil sørge for sikkerhed samt rette op på økonomien.

Men både sikkerheden - nationens og den enkelte borgers, som følge af talrige arrestationer af aktivister - og økonomien er til debat, når egyptere i de seneste dage har vovet sig ud i gaderne for at udføre ulovlige demonstrationer mod styret. For hvad har præsident Sisi egentlig forbedret, lyder spørgsmålet.

DR forhindret i at filme

I Sharm el-Sheikh afviser Emad, at flystyrtet var terror.

- Det var bare en ulykke, og turisterne kan sagtens komme tilbage, forklarer han i bikinibutikken.

En typisk restaurant i dagens Sharm el-Sheikh. (Foto: Torben Madsen © dr)

Også myndighederne forsøger at smøre et lag fernis ud over virkeligheden - ganske enkelt ved at forhindre DR Nyheder (der er registreret i Egypten) i at filme med vores professionelle (og registrerede) kamera på et privat hotel, hvor folk har indvilget i at deltage i interview.

Kort efter vi tjekkede ind på vores hotel ringede turistpolitiet, som er et mere nydeligt ord for efterretningstjenesten, for at sige vi under ingen omstændigheder måtte filme, før vi havde en tilladelse, som de ikke ville give.

Og inden vi overhovedet havde forladt hotellet for at se på byen, stod der tre efterretningsfolk og talte om “Sisi” og “nationens stolthed”.

Derfor vil de ikke vise Sharm el-Sheikh frem. Det spøger i den tidligere turistmagnet, og det er en skamplet på styret og Sisi - for præsidenten har jo lovet egypterne en fremtid, som de nu efterspørger og gerne vil gøre krav på.

Facebook
Twitter