Terrorangreb i Marokko: Louisa og Marens mordere idømt dødsstraf

En dommer i Marokko har idømt de tre hovedgerningsmænd dødsstraf for terrordrabene på en dansk og norsk turist.

For at mindes de to kvinder, 24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland, blev der i januar stillet blomster og billeder op foran Københavns Rådhus. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

De tre hovedgerningsmænd bag terrordrabene på danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland er i dag blevet idømt dødsstraf ved en domstol i byen Salé i Marokko.

Da Marokko ikke har henrettet dømte i over 25 år, svarer straffen med al sandsynlig til livstid i fængsel.

I alt har 24 mænd været tiltalt i sagen. Udover de tre, som blev idømt dødsstraf, er en fjerde mand idømt livsvarigt fængsel, mens 20 andre blev idømt fængselsstraffe på mellem 5 og 30 år.

De tre hovedgerningsmænd har tidligere indrømmet, at de stod bag drabene, og at de har støttet terrorgruppen Islamisk Stat.

24-årige Louisa Vestager Jespersen og 28-årige Maren Ueland blev myrdet i deres telt, da de var på vandretur i Atlasbjergene i Marokko i december.

De tre Islamisk Stat-sympatisører optog en video af de brutale mord, som de senere lagde på internettet.

Den 25-årige gadesælger Abdessamed Ejjoud menes at have været lederen af IS-cellen, mens 27-årige Younes Ouaziyad og 33-årige Rachid Affati deltog i planlægningen og udførslen af drabene.

Inden dommerne trak sig tilbage for at votere, fik de tiltalte mulighed for at tage ordet, men det var meget lidt, de tre hovedgerningsmænd havde at sige.

Ejjoud afsagde den muslimske trosbekendelse, mens de andre to bad gud om tilgivelse.

De øvrige tiltalte brugte tid på at forklare, at de var uskyldige, og at nogle af grundene til, at de er blevet tiltalt er, fordi de tilfældigt har mødt hovedgerningsmændene eller er i familie med dem.

Turisterne tilfældigt udvalgt

Abdessamed Ejjoud har tidligere forklaret, at gruppen havde planlagt flere andre terrorangreb, men ikke kunne gennemføre dem. I stedet valgte de tilfældigt de to nordiske turister og myrdede dem med knive, mens de lå i deres telt.

Alle tre mænd boede i området omkring byen Marrakesh tæt på Atlasbjergene.

Efter terrordrabene offentliggjorde Islamisk Stat desuden en video, hvor de tre mænd sammen med en medgerningsmand sværger troskab til Islamisk Stat.

Dommen vil ifølge de dømtes advokat blive anket.