Terrorangreb i Vesten: Sådan er jihadisternes profil

Kun få angreb har været direkte planlagt af Islamisk Stat.

Siden terrorbevægelsen Islamisk Stat i juni 2014 udråbte et kalifat i dele af Syrien og Irak, er tusinder af radikaliserede fra hele verden rejst til krigszonen i Mellemøsten, og særligt Europa er blevet hårdt ramt af terror. Ifølge terrorforsker Lorenzo Vidino fra George Washington University er situationen uden fortilfælde.

Men hvem er de mennesker, der er villige til at ofre deres eget liv for at dræbe civile i Vesten?

Det har terrorforskeren undersøgt i et stort forskningsprojekt, hvor han har gennemgået terrorangreb i Europa, USA og Canada.

- Vi har analyseret de enkelte hændelser med fokus på gerningsmændene og for at se, om angrebene har haft rod i jihadisme, siger Lorenzo Vidino.

Arbejdet har bragt ham tættere på at kunne tegne en profil af terroristerne, og et af de forhold, der ifølge Lorenzo Vidino er særligt interessant, er, at det kun er meget få angreb, der har været direkte styret af Islamisk Stat eller har involveret militante med erfaring fra Syrien eller Irak.

- Kun 18 procent af terroristerne har været foreign fighters (udenlandske krigere, red.). Det er overraskende, for det er dem, vi har opfattet som den største trussel, og som efterretningstjenesterne har haft mest fokus på, siger Lorenzo Vidino.

Han understreger, at hvis man ser isoleret på Europa, er andelen af foreign fighters, der har været involveret i terrorangreb, højere.

Samtidig har de angreb, Islamisk Stat har orkestreret, været særligt ødelæggende.

- De koordinerede angreb i Paris og Bruxelles i 2015 og 2016 var meget voldsomme, fordi flere terrorister, der var blevet trænet af Islamisk Stat, var i stand til at udføre forskellige typer af angreb.

I de to angreb, der blandt andre ramte flere spisesteder, en metrostation, nationalarenaen Stade De France og Bruxelles' lufthavn, brugte terroristerne stormrifler, selvmordsbomber og håndgranater. 165 personer døde.

Ifølge en optælling foretaget af DR's Undersøgende Databaseredaktion er 345 personer blevet dræbt i 23 jihadrelaterede terrorangreb i Europa siden juni 2014. Hvis USA og Canada medregnes, er antallet af dræbte ifølge Lorenzo Vidinos forskning 395 personer.

Få hele overblikket i vores interaktive kort.

Lorenzo Vidino mener ikke, at man kan tale om en 'typisk terrorist', men konstaterer:

- Det er ikke tilfældige fyre, som har set et par videoer på nettet. Det er derimod ofte kriminelle eller personer, der er blevet radikaliseret i en proces. Hovedparten har været personer, som havde nogle forbindelser til radikaliserede grupper, men handlede på egen hånd.

Facebook
Twitter