Terrorangreb mod moskéer i New Zealand: Mindst 49 dræbte

New Zealands premierminister siger, at mindst 49 er blevet dræbt ved angrebet på to moskéer i byen Christchurch.

Video: Tobias Sydradal

En af de mørkeste dage i New Zealands historie. Mindst 49 er blevet dræbt og adskillige sårede efter et terrorangreb på to moskéer i byen Christchurch i New Zealand, måtte landets premierminister Jacinda Ardern rystet meddele.

Blandt de sårede er både børn og voksne, skriver TVNZ.

Angrebet tog sin begyndelse fredag klokken 13.40 lokal tid (klokken 01.40 dansk tid), da en bevæbnet mand gik ind i Masjid al-Noor moskéen i det centrale Christchurch, hvor omtrent 300 mennesker var samlet til fredagsbøn. Her affyrede den mørkklædte mand skud og dræbte 41 mennesker.

Der var også skyderi i en moské, der ligger fem kilometer væk i Linwood, en forstad til Christchurch. Her blev syv personer dræbt.

48 sårede behandles på hospitalet i Christchurch, en person er her afgået ved døden. Antallet af dræbte kan stige de kommende timer, meddeler myndighederne.

28-årig australier anholdt

Politet anholdte fire personer - tre mænd og en kvinde - men har efterfølgende løsladt en af dem. Lørdag morgen lokal tid fremstilles en 28-årig mand i retten sigtet for ugerningen.

Australiens premierminister, Scott Morrison, har udtalt, at 'den anholdte' er en australsk statsborger, og han kaldte vedkommende for en 'ekstremistisk, højredrejet, voldelig terrorist'.

Også de øvrige tilbageholdte var bevæbnede, men politiet har endnu ikke bekræftet om, de har noget med angrebet at gøre.

Angrebet blev filmet og streamet på Facebook. Også et 87 siders langt indvandrerkritisk manifest er blevet delt på nettet, inden skudeepisoden fandt sted.

Det danske politi opfordrer kraftigt til, at man ikke deler terror-videoen, hvis man kommer i besiddelse af den.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, kalder episoden for 'et velplanlagt terrorangreb' og 'en af de mørkeste dag i historien'.

- De har klare ekstremistiske holdninger. Og den slags har ikke noget at gøre i New Zealand eller i resten af verden, sagde Jacinda Ardern på sit pressemøde.

På nuværende tidspunkt har myndighederne ingen grund til at tro, at der er andre gerningsmænd på fri fod, men intet er på nuværende tidspunkt sikkert, oplyste premierministeren.

'Ekstremistisk, højredrejet, voldelig terrorist'

New Zealands øverste politichef, Mike Bush, sagde efterfølgende på et pressemøde, at hverken de australske eller newzealandske myndigheder kendte til de anholdte i forvejen. Og de optrådte heller ikke på nogen lister over farlige eller mistænkelige personer.

Alligevel opfordrede politet indbyggerne til at opholde sig indendøre og holde sig væk fra moskéer.

Efter terrorangrebet demonterede politiet flere hjemmelavede bomber, som var spændt fast på biler i området.

Politiet er også til stede ved byens lufthavn.

PET følger nøje situationen

Det danske efterretningstjeneste PET er i kontakt med både danske og newzealanske myndigheder efter terrorangrebet.

- PET følger nøje situationen efter hændelserne i New Zealand og er i tæt kontakt med relevante danske og udenlandske myndigheder. Vi vurderer desuden løbende om situationen i New Zealand giver anledning til konkrete tiltag, lyder det i et skrifteligt citat.

Desuden meddeler Londons borgmester Sadiq Khan på Twitter, at det vil være 'meget synligt politi tilstede' ved byen moskéer.

Og i Frankrig er sikkerhedsforanstaltninger ved moskéer og andre religiøse bygninger også blevet skærpet, oplyser Ritzau.

Frankrig huser Europas største muslimske samfund.

Lars Løkke: Vi står sammen med New Zealand

'Mine tanker går til det newzealanske folk og ofrene. Danmark støtter New Zealand og premierminister Jacinda Ardern', skriver statsminister, Lars Løkke Ramussen (V), på Twitter efter terrorangrebet.

Dronning Magrethe udtrykker ligeledes chok efter terrorhandlingen og sender kondolencer til New Zealands generalguvernør, Patsy Reddy. Det skriver kongehuset på sin hjemmeside.

Også den amerikanske præsident, Donald Trump, har meldt sig på banen efter dagens hændelse.

'Min varmeste sympati går ud til det newzealandske folk efter den forfærdelige massakre', skriver han på Twitter.

Flere globale ledere har desuden vist deres medfølelse med befolkningen i New Zealand, heriblandt den britiske premierminister, Theresa May, og den franske præsident, Emmanuel Macron, oplyser CNN.

Centrale del af byen er lukket ned

Den centrale del af Christchurch er ryddet for mennesker, hvor store politistyrker er på plads. Rådhuset, hospitaler og skoler er lukket.

Ligesom herhjemme foregik der en klimastrejke i Christchurch, og skoleeleverne der deltog blev evakueret.

Opdateres..