Terrordømt fra Glostrup-sag er anholdt i Grækenland

En af de to svenskere, der er anholdt i Grækenland mistænkt for IS-forbindelse, har tilknytning til såkaldt Glostrup-terrorcelle.

Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp kalder den 28-årige svensker, som er blevet anholdt i Grækenland, for en veteran i terrorsammenhæng. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

En af de to svenske mænd, der er blevet anholdt i den græske havneby Alexandroupolis, menes at være tilknyttet den såkaldte Glostrup-terrorcelle i Danmark.

De to mænd på henholdsvis 28 og 19 år mistænkes for at have forbindelser til Islamisk Stat (IS), og de græske myndigheder mener ifølge lokale medier, at svenskerne havde planer om at rejse til Syrien.

I første omgang er mændene mistænkt for brud på våbenloven, men ifølge politiet kan mistanken udvides.

Den 28-årige mand har tidligere afsonet en dom for brud på terrorlove. I 2007 blev han dømt en lang fængselsstraf i Bosnien, efter at han blev pågrebet med et selvmordsbælte og 20 kilo sprængstof. Dele af dommen blev afsonet i Bosnien, en del blev siden afsonet i Sverige.

Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp beskriver den 28-årige som en veteran i terrorsammenhæng.

- Det er en person, som før er dømt, og som vi derfor har ganske meget information om. Han har også været meget åben på nettet om det, han laver, siger Ranstorp.

- Han var med i den første danske terrorcelle, den såkaldte Glostrupcelle, tilføjer han.

Ifølge Ritzaus oplysninger hedder denne person Mirsad Bektasevic, - kendt som "Maximus". Han blev dømt 15 års fængsel Bosnien for forsøg på terror, men efter en appelsag blev straffen halveret.

Han var en central person i den dansk-bosniske terrorsag, kendt som Glostrupsagen.

"Maximus" blev anholdt i Bosnien sammen med en mand med bopæl i København. Flere personer i København kom under mistanke og en person blev idømt syv års fængsel i Danmark for planer om terror.

/ritzau/