Terrorekspert: Abdeslam er en edderkop med forbindelser til mange netværk

Anholdelsen af den formodede gerningsmand fra terrorangrebet i Paris kan føre til flere anholdelser, siger terrorekspert.

Billede fra aktionen, hvor Salah Abdeslam blev anholdt. (Foto: Stephanie Lecocq © Scanpix)

Europas mest eftersøgte mand, Salah Abdeslam er fredag blevet anholdt. Det skete ved en stor politiaktion i Bruxelles-forstaden Molenbeek, hvor Abdeslam blev skudt i benet - angiveligt, fordi han ikke fulgte politiets anvisninger om at holde hænderne i vejret.

Fangsten kan føre til flere anholdelser, siger Magnus Ranstorp, terrorforsker og daglig forskningsleder på Försvarshögskolan i Stockholm.

- Han har været en edderkop i mange forskellige netværk.

- Forhøret kommer blandt andet til at fokusere på hans netværk og medhjælpere. Det kan føre til at flere arresteres og afhøres. Han ved jo også noget om, hvad der foregår i IS, og det er også en vigtig del.

Salah Abdeslam blev anholdt i bydelen Molenbeek i Belgien, og ikke i Frankrig. Derfor bliver spørgsmålet også, hvordan de to lande skal arbejde sammen omkring forhøret, og hvordan rettergangen skal håndteres.

- Skal han udleveres til Frankrig, kommer der en parallel rettergang i hvert land, det ved jeg ikke, men de fleste franskmænd forventer jo, at han retsforfølges der, siger Magnus Ranstorp.

Ifølge terrorforskeren er det sandsynligt, at de to lande kommer til at samarbejde om forhøret.

- Det er jo en kunst at lokke den slags ting ud, og det kræver specialisering. Det kommer an på hans tilstand og overraskelsesmoment. Der tror jeg, at franskmændene er dygtigere, og derfor kan man forestille sig, at de kombinerer forhøret med belgiske og franske forhørsledere. For at se, hvad han er for en person, og hvordan man kan sætte tryk på ham.