Terrorforsker: Mediernes breaking-nyheder giver IS medvind

Medierne er med til at brande terrororganisationen Islamisk Stat, som hverver medlemmer på omtalen.

Et stillbillede fra en video lagt på internettet af terrororganisationen Islamisk Stat viser angiveligt den 17-årige afghanske flygtning, der sent mandag gik til angreb på togpassagerer med en økse i et tysk tog. Medierne er med sin massive dækning af terrorangreb med til at løbe terroristernes ærinde, mener terrorforsker. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Terrorangreb. Det er godt tv, og det lever op til næsten samtlige nyhedskriterier. Så hver gang en gal mand eller en organiseret gruppe laver et angreb i Vesten i terrororganisationen Islamisk Stats navn, går medierne i breaking news.

Og den tendens giver i høj grad næring til terroristerne i Islamisk Stat, som lever af opmærksomhed.

Det vurderer terrorforsker ved Aarhus Universitet Carsten Bagge Laustsen.

- At udføre angreb opfordrer også andre til terrorangreb. Og i den henseende gavner mediernes dækning terrororganisationen Islamisk Stat. Medieomtalen får dem til at se store og slagkraftige ud, lyder det fra Carsten Bagge Laustsen.

Ifølge forskeren medvirker det, der sker i medierne, således til brandingen af Islamisk Stat, som også selv er blevet meget opmærksom på at tilpasse angrebene og kommunikationen omkring dem, så de passer ind i den moderne medievirkelighed.

- De ved, hvordan de skal holde gang i nyhedsdækningen ved for eksempel at planlægge følgehændelser som gidseltagninger og efterfølgende lade der gå noget tid, før de går ud og tager ansvar. På den måde sørger man for lige at få en runde mere, fortæller han.

Og fordi organisationen ved, at de høster opmærksomhed på diverse angreb, vil de også være parat til at tage ansvaret for næsten hvad som helst, forklarer terrorforskeren.

- Det er ikke afgørende for dem, om de står bag eller ej, hvis bare det flugter med deres ideologi, siger Carsten Bagge Laustsen

- Er der et fly, der styrter ned af tekniske grunde, ville de også med glæde tage skylden for det.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter